Dockside Green haalt LEED-platina

De eerste opgeleverde fase van het Canadese Dockside Green is beloond met LEED-platina. Fase I bestaat uit twee appartementencomplexen met in totaal 95 woningen.

LEED staat voor Leadership in Energy and Environmental Design. Dit systeem ? vegelijkbaar met GreenCalc in Nederland - beloont duurzame gebouwen door uitreiking van certificaten. De meest duurzame gebouwen krijgen een platina certificaat.

Duurzame maatregelen
Met maar liefst 63 LEED-punten van de te halen 69 punten scoorde de Canadese plaats Victoria met Dockside Green maximaal in de categorieën: water efficiency, duurzame locatie, energie en atmosfeer, binnenmilieu en innovatie en design.

Dockside Green heeft een verbrandingscentrale die werkt op houtsnippers. Afvalwater wordt opgevangen en hergebruikt om toiletten te spoelen, het water wordt daarnaast gebruikt voor irrigatie. Het complex heeft vegetatiedaken. Verder veel aandacht voor isolatie en het opvangen en hergebruik van warme lucht.

1 miljoen dollar boete
De ontwikkelaars van Dockside Green waren vastbesloten om de hoogste LEED-score te halen. Ze beloofden het stadsbestuur van Victoria 1 miljoen dollar boete te betalen in geval de hoogste LEED-score niet gehaald werd. Volgens een van de ontwikkelaars is deze boeteclausule ingegeven doordat in de praktijk de gestelde ambities altijd naar beneden worden bijgesteld en dat wilden ze absoluut voorkomen.

Deel dit artikel

permalink