Hoofdkantoor Centric zeer duurzaam

Het nieuwe hoofdkantoor van Centric in Gouda is opgeleverd en behoort volgens Centric tot de tien duurzaamste gerealiseerde kantoorgebouwen van Nederland. Deze top 10 is gebaseerd op de GreenCalc-maatlat,  die OVG Projectontwikkeling als leidend meetsysteem voor utiliteitsgebouwen gebruikt.

In het nieuwe hoofdkantoor zijn onder andere de volgende energiebesparende maatregelen genomen:
? voor de koeling in de zomer en de verwarming in de winter beschikt het gebouw over een systeem van koude-warmte-opslag. Dit systeem maakt gebruik van de temperatuur van water dat uit de bodem wordt opgepompt;
? de tl-verlichting langs de ramen past zich aan aan de hoeveelheid licht die door de ramen valt en verlichting schakelt alleen in bij aanwezigheid van personeel;
? de kranen in de toiletten zijn voorzien van bewegingssensoren;
? voor de computerruimte heeft Centric een Free Cooling in laten bouwen, een koelconcept dat handig gebruik maakt van de koele buitenlucht.

Uitgaande van het door de overheid wettelijk voorgeschreven Energie Prestatie Certificaat (Energielabel) valt het nieuwe hoofdkantoor in de A+ klasse. Hieraan voldoen momenteel alleen zeer duurzame gebouwen.

GreenCalc+ en de Milieu-index
GreenCalc+ is een hulpmiddel voor het beoordelen en vergelijken van de mate van duurzaamheid van gebouwen. De duurzaamheid wordt berekend door het bepalen van de belasting die het gebouw gedurende zijn bestaansperiode (bouw, exploitatie en sloop) op het milieu heeft. Bij de berekening wordt de milieubelasting van het materiaalgebruik, energiegebruik en watergebruik van een gebouw meegenomen.

De milieu-index gebouw (MIG) wordt bepaald door de milieukosten van het te beoordelen gebouw met standaardgebruiker te vergelijken met die van een referentie(kantoor)gebouw. Bij het referentiegebouw wordt uitgegaan van materialen en installaties die gangbaar waren in 1990 (de index = milieukosten referentie/milieukosten ontwerp x 100). Hoe hoger de index is, hoe milieuvriendelijker het gebouw is.

Het referentiegebouw uit 1990 heeft een index van 100. Naast de GreenCalc index is er ook een labelklasse-indeling gemaakt. Een marktconform gebouw anno 2008 scoort label D. Een gebouw dat gebouwd is volgens de minimale eisen uit het bouwbesluit (in 2008) scoort label F. GreenCalc+ is ontwikkeld door de stichting Sureac.

Voor meer informatie zie www.greencalc.com.

Deel dit artikel

permalink