Eco-villa in Nieuwveen van Origins architecten

Begin 2008 werd een unieke Eco-villa opgeleverd in het kassengebied in Nieuwveen. De opdrachtgevers van de villa lieten zich inspireren door hun ervaring met het vrije buitenwonen én de bureaucratie in Sri Lanka, waar ze een eigen plantage bezitten. Deze ervaringen hebben de wens om ook in Nederland zelfvoorzienend te wonen naar boven gebracht. Nu staat er naast hun eigen kas in Nieuwveen een energiezuinige woning zonder gasaansluiting in een eigentijds jasje ontworpen door Origins architecten uit Rotterdam.

De schil van de woning vormt een archetypische schuur waar zowel dak, geveldelen als kozijnen zijn uitgevoerd in onbehandeld Western Red Ceder. De oriëntatie met gesloten noordzijde en een open zuidzijde (serre) zorgt voor voorverwarming van de ventilatielucht. Dak en bouwmuren zijn geïsoleerd met vlaswol dat natuurlijke vocht- en temperatuurregulerende eigenschappen heeft, dit zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.

Energiezuinige systemen
Het regenwater van de kassen wordt opgevangen voor besproeiing van de kas en is gekoppeld aan een grijswatersysteem voor de woning. Vloerverwarming wordt geregeld door een elektrische warmtepomp met warmtewisselaar welke gemiddeld drie tot vijf keer meer energie levert dan dat het gebruikt.

Zonnecollectoren (9m2) zorgen voor elektra. Dit voorziet in de wens van een individueel systeem, voorkomt de aanschaf van een gasaansluiting en daarmee ook het verbruik van een eindige energiebron. Er zijn plannen om in een later stadium het energiegebruik van de kassen te optimaliseren en te koppelen aan het energiesysteem van de woning.

Facts & Figures
Projectarchitect: Jamie van Lede
Medewerkers: Jeffrey Mulder en Tjalling Homans
Opdrachtgever: Familie van Doorn, Nieuwveen
Hoofdaannemer: RA van Leeuwen Bouwbedrijf, Alphen a/d Rijn
Adviseur constructie: Ingenieursbureau Smitwesterman, Waddinxveen
Adviseur bouwkosten: Ingenieursbureau Multical, Rotterdam
Start bouw: Maart 2007
Oplevering: December 2007
Bruto vloeroppervlakte: 195 m2
Bruto inhoud: 615 m3
EPC: 0.59
Bouwkosten: ? 330.000,- incl. installatiekosten (? 61.330,-) excl. inrichting en BTW

Tekeningen 1, 2, 3
Tekening 1 Situatie
Tekening 2 Energievoorziening
Tekening 3 Schets benedenverdieping

Voor meer informatie: www.origins-architects.nl

Deel dit artikel

permalink