MVRDV ontwerpt deel Olympiakwartier in Almere

MVRDV gaat een deel van het nieuwe Olympiakwartier in Almere ontwerpen. De Amsterdamse woningbouwvereniging Stadgenoot is opdrachtgever van dit plan waarin MVRDV op een nieuwe manier met de stedelijke dichtheid van Almere omgaat.

Almere is hard bezig om de vijfde grootste stad van Nederland te worden. Nadat Almere al eerder een nieuw stadshart ontwierp, is het nu de beurt aan de nieuw wijk Olympiakwartier.

MVRDV heeft een serie verschillende architectonische bouwelementen ontworpen waarmee het deelplan wordt damengesteld. Het ontwerp kun je vergelijken met een kralenketting bestaande uit verschillende aan elkaar geschakelde kralen. De ketting heeft goedkope, dure, kleine en kralen, die herhaaldelijk terugkeren in een andere kleur of materiaal. De kraal als stedelijk, flexibel bouwelement.

Directeur van Stadgenoot is Frank Bijdendijk: “Wij hebben MVRDV gevraagd om op een plan te ontwerpen waarint bouwblokken met variëteit, flexibiliteit en hoge kwaliteit centraal staan. Het resultaat is geweldig. Stadgenoot is ervan overtuigd dat het plan Olympiakwartier de belangstelling zal krijgen die het verdient.”

Het plan bevat tevens diverse duurzame aspecten zoals natuurlijke ventilatie, efficiënt daglichtgebruik en ecologische façades. Verder wordt in samenwerking met het Britse ingenieursbureau Arup volgens de laatste energie-efficiënte technologieën een innovatief duurzaam bouwblok ontwikkeld.

Het programma waarvoor MVRDV opdracht heeft gekregen omvat 60.000 m2 werkruimtes, 120.000 m2 wonen (1000 woningen), 15.000 m2 voor een ROC, 2.000 m2 commerciële voorzieningen, 2.640 parkeerplaatsen en diverse openbare ruimtes. De oplevering wordt verwacht in 2016.

Deel dit artikel

permalink