Waterschapshuis Hollandse Delta van EGM Architecten

Woensdag 24 september heeft oud-minister van VROM Sibylia Dekker het waterschapshuis Hollandse Delta in Ridderkerk geopend. Projectarchitect Victor de Leeuw hield 's middags een toespraak waarin hij het ontwerp van het waterschapshuis nader toelichtte.

Het hoofdkantoor van het waterschap Hollandse Delta is gerealiseerd naar aanleiding van een reorganisatie, waarbij vijf waterschappen werden samengevoegd tot het waterschap Hollandse Delta. Het nieuwe kantoor bevindt zich aan de A15 op de kop van bedrijventerrein Veren Ambacht in de gemeente Ridderkerk.

Het gebouw heeft een oppervlakte van 10.000 vierkante meter, verdeeld over vier verdiepingen en biedt ruimte aan 350 medewerkers. De duidelijk herkenbare kloeke bouwvorm refereert aan de identiteit van het waterschap: modern en betrouwbaar. De kavel heeft een oppervlakte van 12.000 vierkante meter en is ingericht als polder. Een dijk, poldersloot en natuurvriendelijke oevers maken het terrein tot een mooi natuurgebied, dat voor iedereen vrij toegankelijk is.

Duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen en een gezond binnenklimaat spelen een belangrijke rol bij het ontwerp. Dit is gerealiseerd door gebruik te maken van betonkernactivering in combinatie met warmte en koude opslag in de bodem. Daarnaast is ook gebruik gemaakt van energiezuinige installaties, onderhoudsarme materialen, energiezuinige verlichting en daglichtafhankelijke regeling.

De meest opvallende en belangrijke plek van het gebouw wordt gevormd door het atrium, de centrale ontmoetingsplek voor medewerkers. Hierom heen zijn alle kantoorvertrekken geplaatst met te openen delen naar het atrium. Door de glazen overkapping stroomt veel daglicht naar binnen. Het dak is voor de helft voorzien van zonwering en daglichtsturende voorzieningen, hierdoor wordt het binnenklimaat beheersbaar en is er invloed op de hoeveelheid lichtinval.

Facts & Figures
bouwperiode 2004 - 2007
projectteam: Matthijs van den Berg, Gustaaf Kühne, Victor de Leeuw, Jaap van Nes, Jan Paul de Ridder, Erik de Vrijer.

Voor meer informatie: www.egm.nl

Deel dit artikel

permalink