Veilingwegcomplex Politie Rotterdam Rijnmond door LedNed

LedNed realiseert een pilotproject voor de Politie Rotterdam-Rijnmond. Dit project toont de besparing en indien ze alle lichtpunten gaan vervangen voor Led’s de mogelijke besparing in de toekomst.

Openbare verlichting kost gemeenten veel geld: ongeveer de helft van de elektriciteit die ze gebruiken, gaat eraan op. Dit is jammer, want met de techniek van nu zijn besparingen van 25% tot 75% gemakkelijk te behalen.

Triple P
Het moderniseren van de openbare verlichting is een typische People, Planet, Profit-maatregel: de burgers genieten van extra veiligheid door een goede verlichting, het klimaat wordt minder belast met CO2 en de posten straatverlichting en kantoorverlichting van overheidsgebouwen drukken minder op de begroting.

Pilot
LedNed heeft in opdracht van Politie Rotterdam-Rijnmond het veilingwegcomplex als pilot voorzien van ledverlichting. Deze pilot is uitgevoerd in samenwerking met Rotterdam Climate Initiave, Ingenieursbureau Beek en GGD Rotterdam.

Deze calculatie betreft het vervangen van 90 klassieke TL armaturen door FlexiLightPanels. De besparing op Co2 is te vergelijken met:
- De CO2-uitstoot van 13 auto’s per jaar.
- De CO2-uitstoot van 4 gezinnen per jaar (gas, licht, water, reizen).
- Het elektraverbruik van 14 gezinnen per jaar.
- Het zuiverend vermorgen van 1.586 bomen per jaar.
- Ongeveer 7.500 liter ruwe olie per jaar.

Mogelijkheden voor de toekomst
Politie Rotterdam-Rijnmond heeft ongeveer 200.000 grotere lichtpunten in eigen beheer. Door deze om te bouwen naar ledverlichting wordt elk jaar een besparing* gerealiseerd van:
- De CO2-uitstoot van: 21.147auto’s per jaar.
- De CO2-uitstoot van: 5.874 gezinnen per jaar (gas, licht, water, reizen**).
- Het elektra verbruik van: 22.526 gezinnen per jaar***.
- Het zuiverend vermogen van: 2.643.426 bomen per jaar.
- Ongeveer 12.00.000 liter ruwe olie per jaar

Totaal  €14.382.825,- per jaar

* Cijfers zijn gebaseerd op data van HIER en CBS
** Dit is ruim 2% van het aantal Rotterdamse gezinnen
*** Dit is ruim 8% van het aantal Rotterdamse gezinnen

Levensduur
De levensduur van de Led is gebaseerd op de verwachte levensduur van de achterliggende elektronica aangezien de led zelf nog veel langer mee zal gaan. De waarde van productiviteitstijging, vermindering van het ziekteverzuim, het welbehagen van werknemers enz. zijn nog volop in onderzoek en kunnen nog niet financieel gewaardeerd worden.

Fotografie: Hannah Anthonysz Fotografie

Deel dit artikel

permalink