Floating front office van C2C Partnership

Architectenbureau Paul de Ruiter ontwikkelde in samenwerking met De Bouwer & Partners een ‘floating front office’ volgens en ter promotie van het cradle-to-cradle principe.

Voor het ‘Partnership’ onderzoeken ze hoe volgens dit principe een volledig autarkisch gebouw te realiseren is. Het ‘Partnership’ is een reizend paviljoen, dat aan de hand van exposities en als demonstratieobject het C2C-concept op verschillende plaatsen in Nederland zal laten zien. Het paviljoen heeft rondom uitklapbare gevelpanelen. In dichte toestand kan het zo gemakkelijk vervoerd worden, en op de plaats van bestemming klapt het open.

Het gebouw moet volledig autarkisch worden en in zijn eigen behoefte aan energie en water voorzien. Met behulp van PV-cellen op het dak wordt elektriciteit opgewekt voor de gebruikers van het schip en voor communicatie: de energiezuinige led-verlichting in de gevel trekt de aandacht en brengt informatie over.

Een zonneboiler zorgt voor warm tapwater en warm water voor het lagetemperatuur-verwarmingssysteem in de vloer en in de wanden. In de zomer wordt het buizennetwerk van dit systeem gebruikt voor koeling met behulp van het water waar de boot in ligt. Het schip zuivert ook zijn eigen water door middel van een helofytenfilter aan de walkant. Het omringende water zal dus door de aanwezigheid van het schip alleen maar schoner worden.

C2C Architecten Parel 2008

Als demonstratie- en educatieproject zijn alle installaties zichtbaar aanwezig: de PV-cellen op het dak en de overige installaties onder een glazen vloerdeel in de buik van het schip. Het paviljoen wordt een comfortabele, uitnodigende ruimte met veel licht en uitzicht. Omdat het op het water ligt, is welstand of het bouwbesluit niet van toepassing – hierdoor is het project bij uitstek geschikt als platform voor research en development, proeffabriek, pilot- en demonstratieproject.

Tijdens het Sustainable Architecture Forum van november 2008 is aan het ‘C2C Partnership’ de C2C Architecten Parel 2008 toegekend. Het project werd geprezen om zijn “ mix van wetenschap, bewijsvoering en visie. Een intelligent demoproject waarbij kritisch wordt omgegaan met C2C en wat als katalysator zal werken in de ontwikkeling van C2C in Nederland. (…) inspirerend, gedurfd en vernieuwend!”

Facts & Figures
Ontwerp: 2007
Geplande oplevering: 2009
Opdrachtgever: De Bouwer & Partners, Weesp
Ontwerp: Architectenbureau Paul de Ruiter b.v.
Project: architect Paul de Ruiter
Project team: Helga Traksel, Caro van Dijk

Deel dit artikel

permalink