Daltonschool Columbus van Atelier PRO

In een uitbreidingswijk van Heerhugowaard is een Brede School gebouwd naar ontwerp van Atelier PRO. De school ligt in een parkachtige wijk, naar stedenbouwkundig opzet van bureau Alle Hosper. De Daltonschool Columbus is genomineerd voor de Scholenbouwprijs 2008.

In het plandeel zijn verschillende woningtypes verspreid tussen de bomen, met als groen hart een grote weide. Aan de rand van deze weide, als onderdeel van een lange lineaire bebouwing, bevindt zich de Brede School. Als een kop van een beest. Een school van veertien lokalen samen met een VMBO school en een gymzaal. De pleinen in het groen; met de hele weide voor leren, spelen, sporten en dromen.

Hart van het gebouw
Door de aula en de speelruimte in het midden van het gebouw te plaatsen zijn deze ruimtes letterlijk en figuurlijk het hart van de organisatie geworden.

Hier is de verbinding, tussen de begane grond, het kinderdagverblijf, met erboven de gymzaal en het visuele en ruimtelijke contact tussen de lokalen, verspreid over drie verdiepingen. Ruimtelijk interessant en dynamisch. Hier is het gebouw in grote mate transparant en het geeft zicht op de grote groene ruimte.

Duurzaamheid als life style
Duurzaamheid heeft niet alleen betrekking op de epc-berekening of op het toepassen van verantwoorde materialen. Duurzaamheid is ook een manier van leven. Een life style die mensen bewustmaakt van hun omgeving. Een life style die gevolgen direct laten zien van het handelen van de mens.

Duurzaamheid is dus geen boekwerk met normen en voorschriften die slaafs gevolgd dienen te worden i.v.m. subsidies of een of ander beleid. In de Daltonschool Columbus heeft Atelier PRO samen met de opdrachtgever, de heer Willem Paap van de gemeente Heerhugowaard en de directeur van de school de heer Stef van Wickeren deze ambitie proberen vorm te geven.

Stef van Wickeren: “Men voelt zich allereerst verbonden. Verbonden met de groene omgeving door de glazen buitenzijde; verbonden met alle kinderen en collega-professionals door de openingen naar andere ruimten; verbonden met andere gedeelten van het gebouw door de horizontale en verticale verbinding. Men ervaart ook de rust, doordat nevenruimten en ‘serre’ primair bedoeld zijn voor uitbreiding van speel- en werkplekken, zonder ‘verkeerscirculatie’.”

Flexibel systeem
De duurzaamheid als life style is terug te vinden in het ruimtegebruik en de ruimte-indeling.Door het flexibele systeem van schuifwanden en schuifpuien zodat de ruimten optimaal en eenvoudig zijn aan te passen aan het onderwijs van die dag. Ruimten worden zo efficiënt gebruikt en zijn aan te passen aan de verschillende onderwijsvormen. Een gebouw dat bij wijziging van pedagogisch inzicht bruikbaar blijft.

De duurzaamheid als life style is ook terug te vinden in het gebruik van de buitenruimte.De speelplaatsen van de school en het park vloeien in elkaar over. Er is geen hek of grens die een bepaald ruimtegebruik voorschrijft. Buitenruimten zijn zo optimaal te gebruiken.

Beheer en exploitatie
Beheer en exploitatie benadrukken de duurzaamheid als life style op vooral het technische en pragmatische vlak. Materiaal gebruik is hier een voorbeeld van, maar vooral de installaties vormen een belangrijk onderdeel. In het beheer en bij de exploitatie van het gebouw zijn deze doorslaggevend.

Heerhugowaard noemt zich de stad van de zon. De gemeente wil zonne-energie zo maximaal mogelijk benutten in de stad. Voor de school betekent dit de toepassing van pv-cellen, die een deel van de energie van de school leveren. Er is gekozen om deze pv-cellen zichtbaar aan te brengen in het glas zodat kinderen zich er van bewust zijn dat de energie niet zomaar ergens vandaan komt.

Er is verder veel glas aan de zijde van de gemeenschappelijke werkruimte (de serres) naar het park toe. Bij deze gevel zijn er ook horizontale roosters aangebracht als zonwering.

Bovendien werken de pv cellen in het glas ook als zonwering. Door de serres is er sprake van gebruik van passieve zonne-energie. De klaslokalen liggen op de noord gevel en hebben zo geen extra warmte last.

Facts & Figures
Adres: Weegbree 2, 1705 RA Heerhugowaard
Opdrachtgever: Gemeente Heerhugowaard
Architect: Atelier PRO architekten bv / www.atelierpro.nl
Projectarchitecten: Dorte Kristensen en Hans van Beek mmv Lisette Plouvier
Projectleider: Henry Schutte
Projectmedewerkers: André van Veen en Lisette Plouvier
Bouwdirectie: Atelier PRO
Hoofdaannemer: Witkamp Bouwgroep bv
Opdracht: maart 2003
Bouwperiode: december 2005 - april 2007
Bruto oppervlakte: 3020 m²
Totale bouwkosten: € 3.143.820,-

Fotografie
Foto 1 Joeri van Beek
Foto 2 t/m 6 Arjen Schmitz

Deel dit artikel

permalink