[De Terugblik] Huis EvL te IJburg van MIR Architecten

Duurzaam bouwen gaat vaak over vooruitkijken, maar het is misschien wel interessanter om terug te blikken. Met enige regelmaat belichten we duurzame projecten. Dit keer een particulier woonhuis met tandartspraktijk ontworpen door MIR Architecten.

Bij dit particuliere woonhuis zijn verschillende duurzaam bouwen toepassingen gerealiseerd. Zo is de houten draagconstructie ontworpen voor maximale flexibiliteit. Omdat de opdrachtgever zich niet op een bepaalde indeling wilde vastleggen, zijn er geen dragende binnenmuren, en kan de plattegrond als het ware meegroeien met de leefstijl van de opdrachtgever.

Ribbenvloeren met randbalken
Op de foto’s van de montage van het houtskelet is het constructieprincipe goed te zien: houten ribbenvloeren met randbalken worden rond houten kolommen van gelamineerd fineer gekoppeld.

Door de bereikte flexibiliteit, korte bouwtijd en hoog afwerkingsniveau is het bouwsysteem, ontworpen op basis van de principes van industrieel, flexibel en demontabel bouwen, genomineerd voor verschillende innovatieprijzen en behaalde onder meereen innovatieprijs van Centrum Hout.

Tijdloos
De architectuur van de woning is niet modieus, maar vertoont in compositie en detaillering een tijdloze en vanzelfsprekende schoonheid.

Ook op het gebied van de installaties is gezocht naar duurzaamheid. Het huis heeft lage temperatuur verwarming en regenwater wordt opgevangen voor de wasmachine en de wc spoeling. Het overige regenwater wordt niet op de riolering afgevoerd, maar wordt opgevangen in grindkoffers en kan langzaam infiltreren.

Facts & Figures
Bureau: MIR architecten
Projectnaam: Huis EvL
Functie: Particulier woonhuis met tandartspraktijk
Locatie: IJburg, Amsterdam
Opdrachtgever: Erik van Leeuwen
Projectarchitect: Claudia Schmidt
Constructie: pos(1)ingenieure
Jaar van ontwerp: 2002
Realisatie: 2003

Deel dit artikel

permalink