Insula College van DKV Architecten

Het Insula College is onderdeel van het Leerpark in Dordrecht. Deze VMBO school is gebouwd naar een ontwerp van DKV architecten en heeft een voorname positie in de as van de Leerboulevard. Door de verschijningsvorm heeft de school een uitgesproken identiteit in de wijk. Het ontwerp won tijdens de Scholenbouwprijs 2008 de Omgevingsprijs Voortgezet Onderwijs.

De hoofdopzet met de drie patio’s en grote glasvlakken geeft het gebouw een onverwachte ruimtelijkheid. De patio’s worden ervaren als blikvangers en rustpunten. De doorzichten bieden overal zicht op de activiteiten van de leerlingen, wat nieuwsgierig maakt, uitnodigt tot ontdekken, ontmoeten en uitwisselen. De compacte opzet en korte looplijnen waarborgen het gevoel van kleinschaligheid. Dit is gecombineerd met een majestueuze schaal van ramen die de leerlingen uitnodigt zich groot te voelen.

De entreepatio vormt een geleidelijke overgang tussen de buitenwereld en de binnenwereld. Grote glazen taatsdeuren markeren de scheiding, maar zorgen door hun transparantie tegelijkertijd voor een sterke relatie tussen binnen en buiten.

Door het gemakkelijke overzicht en de helder gedefinieerde ruimtes vormt het gebouw een veilige en comfortabele ‘jas’ voor zowel leerlingen als medewerkers.

Onderwijs in beweging
Het gebouw combineert ruimtelijkheid met een grote mate van flexibiliteit. In het ontwerp is de conventionele opzet met lokalen verlaten voor een open structuur met vrij indeelbare vloervelden met kolommen. Daarmee speelt het in op de duidelijke visie van het Insula College op de veranderende onderwijsmethodiek. Onderwijsvernieuwingen worden niet gehinderd door bestaande indeling van de ruimtes.

Iedere unit heeft de mogelijkheid de ruimtes zo in te delen dat deze aansluiten bij het onderwijsconcept waar men voor staat. Zo kent de onderbouw ruimtes waarbinnen men met nieuwe vormen van leren experimenteert en hebben de units zorg & welzijn en economie elk een grote open ruimte verdeeld in afdelingen, waar men bij elkaar ‘naar binnen kan kijken’ en elkaar gemakkelijk kan ondersteunen.

In het interieur speelt vooral de gemeenschapszin een rol. Naast de aula zijn ook de hallen en gangen zo vormgegeven dat zij gelegenheid bieden tot informele ontmoetingen. Het interieur is consequent eenvoudig gehouden en straalt rust uit.

Gezonde leefomgeving en duurzaamheid
Een gezonde, ideale leer-en werkomgeving en duurzaamheid gaan hand in hand. Een gebouw met een sterke identiteit, flexibel, aangenaam en veilig, is een in brede zin duurzaam gebouw. Bij het ontwerp van het Insula College is veel aandacht geweest voor het binnenklimaat. Naast de overzichtelijkheid, de sociale veiligheid, de relatie binnen-buiten is er een rustig contact met natuurlijke elementen door de water- en bamboepatio. Ook laten de patio’s het daglicht tot diep in het gebouw doordringen.

De keuze van installaties zorgt voor een laag energieverbruik en een uitgebalanceerde ventilatie. Het materiaalgebruik leidt tot een goed onderhouden gebouw, dat zijn mooie uitstraling zal behouden.

De leerlingen zijn unaniem positief over het gebouw. Zij kwalificeren het gebouw met een ‘hightech’ uitstraling dat tegelijkertijd erg prettig is om in te leren en te werken. Op de eerste schooldag was de reactie van een VMBO-leerling: "Dat wij zo’n mooi gebouw waard zijn...".

Facts & Figures
Opdrachtgever Coöperatie Leerpark K.A.
Architectenbureau DKV architecten
Denominatie Protestants Christelijk
Aantal leerlingen 698
Bruto vloeroppervlakte 6.080 m²
Investering € 7.235.200,-

Deel dit artikel

permalink