Duurzaam winkelcentrum in Almere Poort

De gemeente Almere heeft afgelopen maandag een overeenkomst gesloten met Bun voor de realisatie van een duurzaam winkelcentrum in Almere Poort. Het ontwerp is van Erick van Egeraat wiens bedrijf tegenwoordig Designed by Erick van Egeraat heet.

Bun is voor de prijsvraag van het buurtwinkelcentrum Columbuskwartier het best beoordeeld van alle deelnemende partijen. De prijsvraag bestaat uit het ontwikkelen van een duurzaam winkelcentrum bestaande uit een supermarkt, diverse winkels en appartementen, dat beoordeeld is op onder andere uitstraling en duurzaamheid.

Almere Poort
In de hardst groeiende stad van Europa wordt het nieuwe stadsdeel Almere Poort gebouwd. Het stadsdeel is gelegen in het uiterste puntje van Flevoland, waardoor het goed bereikbaar is vanuit Amsterdam en het Gooi. De gemeente wil niet zomaar een winkelcentrum, maar een duurzaam winkelcentrum met een bijzondere uitstraling. Die uitstraling en duurzaamheid heeft Bun in samenwerking met een team van architecten en deskundigen op het gebied van duurzaamheid weten te realiseren.

Geen 'gewone' duurzaamheid
Centraal in het concept staan de drie pijlers van de fysieke (aarde), sociale (mensen) en economische (omzet) duurzaamheid. Dus geen duurzaamheid op de conventionele manier van uitsluitend milieuaspecten, maar mensen bewust maken van hun omgeving door een educatieve plaats op het gebied van duurzaamheid en lokale ecologie te creëren.

Het ambitieuze project valt direct op door het zogenaamde groene dak, dat ervoor zorgt dat het pand integreert in zijn omgeving. Het dak dient als regenwaterbuffer, warmte-isolatie, koeling en als subtiele overkapping voor parkeerplaatsen. Tegelijk heeft het dak een parkachtige uitstraling en wordt er gedacht aan een biologisch restaurant met een tuinderskas voor biologische verbouw van groente en fruit op het dak. Die producten kunnen vervolgens weer geleverd worden aan de supermarkt en het restaurant.

Afbeeldingen: S. Bun

Deel dit artikel

permalink