Duurzame kaswoningen in Oost-Groningen

Architect Peter Oterdoom uit Groningen wil in de regio Scheemda een wooncomplex onder glas bouwen.

Secretaris Jan Willem Kok van de stichting Terra Mater uit Onstwedde verwacht over een week drie offertes. Die moeten duidelijk maken of bovenop zoutkoepels in Oost-Groningen koepelvormige kassen kunnen komen met daarin appartementen voor senioren.

Twee plannen voor wonen onder glas, die elkaar niet hoeven te bijten, zegt Peter Oterdoom van Vortex Architecten uit Groningen. "Het zou heel goed kunnen dat mijn woningen zijn te combineren met zijn plannen."

Warmtewinning
Oterdoom wil zogeheten Orangieriewoningen ontwikkelen. Huizen die in een kas komen, met gemeenschappelijke plekken, met half openbare ruimtes waar wonen en zorg gecombineerd kan worden. "Als de woning gunstig georiënteerd wordt op de zon is uit de orangerie warmte te winnen die opgeslagen kan worden in de bodem en waar 's winters de binnenwoning mee verwarmd kan worden."

Voorbeeldproject
Drie jaar geleden waren er voorlichtingsbijeenkomsten in de Esborg in Scheemda waar plannen voor eigentijds oud worden in de eigen regio werden behandeld. "Analoog aan die bijeenkomsten zijn deze plannen ontwikkeld", verklaart Oterdoom.

"Dit concept leent zich als voorbeeldproject voor anders, milieubewust en duurzaam bouwen waar de regio profijt van kan hebben." De architect refereert aan de kaswoningen in de ecologische wijk Eva-Lanxmeer in Culemborg die volledig op ecologische leest geschoeid is en geldt als voorbeeld van duurzaam bouwen en wonen. "Als je ziet wat Culemborg aan naamsbekendheid heeft opgebouwd. Dat zou ook hier kunnen."

Kok pleitte onlangs voor de bouw van kaswoningen op zoutkoepels. Onder koepels zouden appartementen voor met name ouderen kunnen worden gebouwd die verwarmd worden met aardwarmte. In zo'n met aardwarmte verwarmde koepel heerst het jaar rond een aangename temperatuur. Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, de Grondmij en H+N+S Landschapsarchitecten liet hij offertes uitbrengen. "We hopen een ton binnen te halen om met ontwikkeling te kunnen beginnen."

Bron: DVHN

Deel dit artikel

permalink