Holistisch kantoorgebouw van Holistic Architecture 50 | 5

In het Vlaamse Hasselt is het kantoorgebouw HAtric geopend. De architect hanteerde een holistische filosofie bij het ontwerp van het nieuwe onderkomen voor de Belgische takken van ING en Arcadis. Opvallend is de enrgiezuinigheid van het gebouw.

Een kantoorgebouw dat de plek, de mensen en de natuur met elkaar verbindt zoals de holistische filosofie het voorschrijft.

"De versluierde voorgevel van de HAtric geeft zich laag na laag prijs en roept hierdoor mysterie op. Het contrast tussen deze lichte, beglaasde vliesgevel en de massieve, bakstenen achtergevel met zijn rijke kleurschakeringen versterkt het mysterieuze karakter van het gebouw”, aldus de architecten van Holistic Architecture 50 | 5.

Ontwerpstructuur
De lange levensduur van HAtric wordt gegarandeerd door het ‘drager/inbouw’-concept dat aan de basis ligt van de ontwerpstructuur. De dragende structuur is ontworpen voor een levensduur die meer dan 100 jaar bedraagt, terwijl de inbouw een beheersbare flexibiliteit toelaat.

De verschillende verdiepingen kunnen ingedeeld worden tot individuele lokalen of intact blijven als open landschapskantoren. Er is een nagenoeg willekeurige indeling mogelijk door de vele vrije ruimtes en het ontbreken van doorhangende balken.

Energiezuinig
HAtric verbruikt volgens de architect bijna vier keer minder energie dan standaardkantoorgebouwen zonder in te boeten aan comfort. De spouwmuren, het dak en de vloeren bevatten extra dikke isolatiepakketten. De bouwschil is quasi-luchtdicht om de energieverslindende nood aan opwarming of afkoeling te beperken.

Subtiele maar efficiënte zonwerende maatregelen vermijden oververhitting in de zomer. Voor de productie van warmte en koude maakt HAtric gebruik van geothermie of natuurlijke bodemwarmte die onttrokken wordt op 75 meter diepte.

Een systeem van warmtewisselaars en –pompen geeft koude of warmte af via leidingen die verankerd zijn in de betonnen plafondelementen.

Meer informatie: Holistic Architecture

Bron: Architectenweb.nl

Deel dit artikel

permalink