Ingrijpende renovatie voor ecologisch monument

De eerste mileiuvriendelijke woning, de bolwoning, op het terrein van De Kleine Aarde wordt momenteel gerenoveerd.

De woning werd in de jaren zeventig gebouwd en was de eerste milieuvriendelijke woning in Nederland. De opknapbeurt wordt uitgevoerd door de Hagenaars Onderhoudsgroep en gaat nog enkele weken in beslag nemen. 

Problemen met kozijnen
Hagenaars Onderhoudsgroep adopteerde de bolwoning twee jaar geleden. "Het heeft een tijd geduurd voordat uiteindelijk met de renovatie is gestart, dat kwam omdat bekeken moest worden welke kozijnen en verfsoort gebruikt moesten worden”, legt Ben van Dieren van De Kleine Aarde uit.

Van Dieren: "Vooral de kozijnen zorgden voor problemen omdat de ramen in een driehoekvorm staan. Waarschijnlijk blijft het van binnen houtwerk en komt aan de buitenkant een stalen constructie.” Doordat de verf en kozijnen voorheen niet goed afsloten, ontstond er een lekkage en ging het houtwerk rotten.

Demonstratie
In de bolwoning blijft alles er hetzelfde uitzien. Wel werden een paar jaar geleden de meubels verwijderd. "In het begin heeft er iemand in de bolwoning gewoond, nu willen we het gebouwtje meer gaan gebruiken als monument, hoewel het helaas niet op een monumentenlijst staat”, zegt Van Dieren. "Met de bolwoning kunnen we mensen laten zien wat de mogelijkheden zijn voor milieuvriendelijk en duurzaam wonen.”

Meer informatie: www.dekleineaarde.nl.

Bron en beeldmateriaal: Brabants Centrum
Afbeelding 1: Geregeld bezoeken groepjes belangstellenden de bolwoning.
Afbeelding 2: Koningin Juliana bezichtigde de bolwoning tijdens haar bezoek aan De Kleine Aarde in 1974.

Deel dit artikel

permalink