TU/E maakt vaart met nieuwbouwplannen

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wil vaart zetten achter de nieuwe W-hal en het faculteitsgebouw voor Wiskunde en Informatica. Eind 2011 moet het geheel er staan. Kosten: zestig miljoen euro.

Het traject vormt de eerste fase van een omvangrijke renovatie van de campus, die in zijn geheel op tweehonderd miljoen euro komt. De oude hal voor Werktuigbouwkunde wordt in tweeën gedeeld. In het ene deel komen kantoren, instructieruimten, achthonderd studieplekken voor studenten en de bibliotheek. Deels erbovenop komt de nieuwe faculteit, vijf verdiepingen groot.

De andere helft van de W-hal gaat aan de buitenkant open. Wat overblijft is het dak, rustend op palen. Zo ontstaat een overdekt plein ter grootte van circa vijfduizend vierkante meter, een klein voetbalveld. Daarmee is het mogelijk het grootste overdekte plein van het land.

Aan het plein komt de hoofdingang van de nieuwbouw. Verder komen er een grand café en een podium. In de hoeken van het overdekte plein komen tuinen te liggen.

Mijlpaal
Collegevoorzitter Amandus Lundqvist noemt de nieuwbouw een mijlpaal. "Het wordt het nieuwe hart van de campus. Het is een mooie plek en we hebben de cultuur-historische waarde van de W-hal weten te behouden. We zijn trots op het ontwerp."

In de nieuwe gebouwen werken en studeren straks ongeveer 1500 mensen. Verder maakt de hele universiteit gebruik van de voorzieningen.

Ector
Het ontwerp is van de Eindhovense architect Joost Ector van bureau Ector Hoogstad in Rotterdam. Ector is zelf afgestudeerd aan de TU/e. "Dat maakt dit project voor mij heel bijzonder", zei hij gisteren bij de presentatie.

De huidige W-hal is één ruimte, twee verdiepingen groot. De bibliotheek komt in een open souterrain onderin de W-hal. Dat is er nu nog niet, dus moet een extra vloer onder de W-hal aangebracht worden. "Dat gebouw wordt straks één grote, spectaculaire ruimte", zegt Ector. "Je kunt er diep in kijken. Dat hoort bij de gedachte dat je het werken straks ook moet kunnen zien."

De TU/e wil binnen een jaar starten met de bouw. In juli wordt de bouwaanvraag ingediend. In die maand worden er hekken rond de W-hal geplaatst en wordt het gebouw ook onttrokken aan het loopbruggensysteem van de TU/e. De aanbesteding loopt. In het najaar valt de beslissing wie de aannemer wordt.

Bron: Eindhovens Dagblad

Deel dit artikel

permalink