Het Nieuwe Water

In de voormalige Poelpolder tussen Naaldwijk en ’s-Gravenzande komt tussen 2010 en 2015 de eerste waterwoonwijk in een onder water gezette polder, die tevens dient als waterbergingsvoorziening.

In de wijk worden water, wonen en recreatie op een unieke manier aan elkaar gekoppeld. Stedelijke herontwikkeling in het Westland gaat samen met de wateropgave waar het Hoogheemraadschap van Delfland voor staat.

Uitwisseling water en warmte tussen woonwijk en glastuinbouw
Het is technisch, financieel en organisatorisch mogelijk om woningbouwlocatie Het Nieuwe Water op duurzame en energiezuinige wijze te bouwen zonder in te leveren op comfort. Een haalbaarheidsonderzoek dat Priva en Aqua Terra Nova hebben uitgevoerd in opdracht van Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland (ONW) en de gemeente Westland heeft dat uitgewezen.

Er zijn voldoende beproefde technieken die kunnen worden toegepast voor de benutting van kaswarmte op wijkniveau. Het gebied ligt naast een glastuinbouwgebied, wat kansen schept om energie- en waterstromen uit te wisselen tussen glastuinbouwbedrijven en de nieuwe woningbouwlocatie.Ook voor het sluiten van de waterketen op decentraal niveau zijn er voldoende mogelijkheden.

Naast onderzoek naar de mogelijkheden om water en warmte uit te wisselen is gekeken hoe het comfort in de woningen kan worden verhoogd door toepassing van intelligente, innovatieve technieken (domotica). De toepassing van domotica leidt er toe dat het gebruiksgemak, de veiligheid en het comfort in de woningen toeneemt. Daarnaast zorgt domotica er voor dat de energievraag van woningen kan worden beperkt.

Blauwgroene zone
Het plangebied wordt aangeduid als de toekomstige blauwgroene verbindingszone die de ecologische zone aan de kust verbindt met het Staelduinse bosgebied ten zuiden van Naaldwijk. In Het Nieuwe Water wordt daarom over de gehele lengte van het plan een ecologische zone opgenomen die zowel ecologische als recreatieve waarde heeft.

Hoe verder?
Zoals hierboven aangegeven, zijn er vele toepassingen mogelijk. Om tot een eenduidige oplossing te komen, zullen er keuzes gemaakt moeten worden. De gemeente Westland en ONW nemen hierin het voortouw. Er komt een masterplan waarin verschillende haalbare scenario's zijn uitgewerkt. De start van de realisatie van de woningbouwlocatie is gepland voor 2010. Voor die tijd moet duidelijk zijn welk scenario wordt gekozen.

In de laaggelegen Poelpolder is het mogelijk een waterberging van 75.000 kubieke meter voor het boezemgebied te realiseren door het peil te verhogen naar het boezempeil. Het project heeft nationaal en internationaal veel belangstelling en is bovendien een van de zogenoemde Proeftuinen van het Waterkader Haaglanden en heeft de experimentstatus bij SEV.

Deel dit artikel

permalink