Duurzame structurele gebiedsplanning Maasterras

Gesitueerd tussen de A16, het spoor, en doorklieft door de Maas, ligt het Maasterras in de gemeentes Dordrecht en Zwijndrecht. Dit gebied zal in de komende veertig jaar structureel worden herontwikkeld.

Het gebied is zeer complex door een veelvoud aan risicoprofielen van spoor, snelweg, industrie en rivier. De gemeentes Dordrecht en Zwijndrecht hebben gerealiseerd dat een daadwerkelijk integrale duurzaamheidsaanpak een ideaal ontwikkelingstraject is voor dit gebied, en ook economische en sociale winsten kan opleveren.

Except, een denk-tank voor de duurzame gebouwde omgeving, kreeg de opdracht om een visionair document te ontwikkelen om beleidsmakers, projectontwikkelaars en investeerders te helpen om de voordelen en kansen van duurzame ontwikkeling te zien van dit gebied. Het resultaat i seen toegankelijk boekje dat de belanghebbenden een hulpmiddel om gestructureerd te bouwen aan de toekomstvisie voor het gebied. Het geeft een houvast aan de idee-ontwikkeling van de gemeente zelf en alle betrokken partijen.

Een drievoudige schaal structuur voor Beleid, planning en ontwerp is gecombineerd met de visiedoelen van het gebied; Slim, Zakelijk en Dynamisch. Samen vormen ze een integrale structuur dat een houvast geeft voor toekomstige ontwikkeling van het plan. Doelen en middelen worden helder uiteengezet om een overzicht te bieden voor de kansen om het gebied een duurzaam geheel te laten vormen.

Het boekje sluit aan bij een eerder visiedocument van Zandbelt & van der Berg. Het boekje is overzichtelijk en toegankelijk, en wordt ondersteund door vele voorbeelden, afbeeldingen en diagrammen bij de innovatieve concepten. Deelonderwerpen bestaan onder andere uit gedecentraliseerde nutsvoorzieningen voor energie, gebouwtypologien voor ongedefnieerde levensduur, water en afvalverwerking, urban recycling, adaptief hergebruik, slimme wegen & gebouwen, integrale stedelijke ontwikkelingen, restwarmte, phytoremediatie, stormwaterbehandeling en vele anderen.

De eerste paar pagina's van het boekje zijn in te zien op Except , hier kan eveneens een digitale versie kostenloos worden aangevraagd.

Deel dit artikel

permalink