SlimRenoveren door Doris de Bruijn en Sean Vos

SlimRenoveren is een initiatief dat als afstudeerproject aan de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven is ontwikkeld door Doris de Bruijn BSc. en Sean Vos BSc.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 20.000 woningen gesloopt. Veelal zijn dit woningen die net voor of net na de oorlog zijn gebouwd. De levensduur van deze woningen bedraagt grofweg tussen de vijftig en honderd jaar. Rekening houdend met een totaal van zeven miljoen woningen in Nederland, duurt het bij sloop van 20.000 woningen per jaar dus meer dan driehonderd jaar voordat de gehele woningvoorraad is vervangen.

Wanneer de woningen maar tussen de vijftig en honderd jaar mee gaan, ontstaat er in de (nabije) toekomst dus een probleem: de woningvoorraad raakt te snel verouderd of de vervanging van woningen gaat niet snel genoeg waardoor een woningtekort zal ontstaan. Door op grote schaal te renoveren kan de levensduuur van de bestaande voorraad worden verlengd.

SlimRenoveren
Het primaire doel van SlimRenoveren is een energiebesparing en comfortverbetering te realiseren in de bestaande woningvoorraad met zo min mogelijk overlast voor de bewoners.

SlimRenoveren is een hoogwaardige schilrenovatie, waarbij de ongeïsoleerde gevels en daken van een blok woningen in twee dagen tijd door geïsoleerde gevels en daken van tenminste nieuwbouwkwaliteit worden vervangen. Dit gebeurt niet zoals bij traditionele renovatiemethoden met losse onderdelen en materialen (zoals kozijnen, isolatie en bakstenen), maar met geprefabriceerde gevelcomponenten die in de plaats van het oude buitenblad van de bestaande gevel komen.

Uitbreidingsmodules
Binnen hetzelfde systeem kan de bewoner kiezen voor plaatsing van geprefabriceerde uitbreidingsmodules aan de voor- en/of achterzijde van de woning, zodat er naar wens woonruimte en extra voorzieningen kunnen worden toegevoegd. De uitbreidingsmodules zijn vrij indeelbaar en kunnen worden voorzien van bijvoorbeeld een uitbreiding van de badkamer met een extra douche en toilet op de verdieping en een nieuwe keuken op de begane grond.

Net als bij de gevelcomponenten kan ook voor de uitbreidingsmodules gekozen worden uit vrijwel elk denkbaar gevelmateriaal. Het toepassen van deze optionele woninguitbreidingen biedt een uitgelezen kans om differentiatie in uitstraling en woningtype aan te brengen in wijken die nu een uniform karakter hebben en waar sociale problemen zich concentreren.

De gevelcomponenten zijn woningbreed en verdiepingshoog en worden door middel van een speciale bevestigingsmethode aan het binnenblad opgehangen.

Dit heeft de volgende voordelen:

• Door de grootte van de componenten en het systeem van ophangen kunnen de voor- en achtergevel van een woning in twee dagen tijd worden vervangen en is daarmee de gehele gevel gerenoveerd. Dit betekent dat een groot deel van de woning in één stap geïsoleerd wordt.

• Door isolatie van de gehele woning en het afdichten van de kieren en naden wordt een energiebesparing van 75% gerealiseerd (van energielabel ‘F’ naar ‘A’ of ‘B’) en wordt het comfort in
de woning verhoogd.

• De bewoner hoeft zijn huis niet te verlaten, omdat bijna alle werkzaamheden aan de buitenzijde van zijn woning plaatsvinden en alleen in de gevelzone aanpassingen worden gedaan. De bewoner hoeft zijn woonvoorzieningen dus niet tijdelijk te missen, wat essentieel is voor de acceptatie van de renovatie door de bewoners.

• Daarnaast levert de snelle bouwmethode een aanzienlijke arbeidsbesparing op. Waar normaal zeker vijf personen een aantal weken over zouden doen, gebeurt nu met drie personen en één bouwkraan in twee dagen tijd.

• Vrijwel ieder gevelmateriaal kan bij het systeem worden toegepast. Hierdoor onderscheidt het systeem zich in uiterlijk van traditionele buitengevelisolatie, waarbij alleen sierpleister afwerking mogelijk is.

• Doordat alle onderdelen worden geprefabriceerd en dus op elkaar zijn afgestemd, kan er een hoge eindkwaliteit worden behaald. Weersinvloeden hebben minder invloed op de bouwkwaliteit mdat ter plaatse van de woning slechts hoeft te worden gemonteerd. De bouwdelen kunnen in de fabriek al worden getest op luchtdichtheid en isolatiewaarde. De aansluiting op de bestaande oning is zo ontworpen dat ook hier de luchtdichtheid en isolatiewaarde kunnen worden gegarandeerd.

Voor meer informatie: www.SlimRenoveren.nl

Deel dit artikel

permalink