Mecanoo met Ockels kanshebbers stadskantoor Rotterdam

Wubbo Ockels is een van de ontwerpers die meedingt naar de opdracht voor het nieuwe stadskantoor in Rotterdam. De hoogleraar en astronaut is in combinatie met Mecanoo architecten een van de vijf geselecteerden. In september worden de ontwerpen van alle architectencombinaties onthuld.

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) heeft afgelopen zaterdag in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) de vijf architecten bekend gemaakt die de komende maanden gaan werken aan schetsontwerpen voor het nieuwe stadskantoor aan het Rodezand.

Het zijn:
- Claus en Kaan Architecten
- Mecanoo architecten in combinatie met Wubbo Ockels
- Meyer en Van Schooten Architecten in combinatie met architectenbureau Fritz
- OMA in combinatie met ABT
- SeARCH in combinatie met Christian Müller

Opschudding
De aanbesteding van het stadskantoor veroorzaakte eerder opschudding in Rotterdam. Tientallen bureaus, onder aanvoering van Atelier Kempe Thill, vonden dat de gemeente onrealistische eisen stelde. Hierdoor werden de meeste architecten uitgesloten van deelname. Jong talent maakte sowieso geen kans.

Om aan de voorwaarden als een inkomenseis te kunnen voldoen, ging een groot deel van de 66 bureaus die zich voor de prijsvraag opgaven, een samenwerking aan. Zij hoopten hiermee de opdracht wel te kunnen krijgen.

Meest duurzame gebouw
Rotterdam wil het meest duurzame gebouw van Nederland realiseren. Mecanoo koos daarom waarschijnlijk voor Ockels, want hij houdt zich op de TU Delft als hoogleraar bezig met duurzame ontwikkeling. Qua architectuur moet de toren (internationaal) aanzien krijgen. Naast een stadswinkel krijgt het pand ook kantoren, appartementen en een parkeergarage.

In september worden de ontwerpen tentoongesteld in het NAi en in de leegstaande winkelpanden van het stadskantoor aan de Meentzijde.

Rotterdammers kunnen vanaf dat moment hun mening geven over de ontwerpen middels een publiekspeiling. De beoordelingscommissie onder leiding van Ole Bouman, directeur van het NAi, draagt op basis van de publiekspeiling en alle selectiecriteria een ontwerp voor aan het college. Het college neemt hier in oktober een besluit over.

Deel dit artikel

permalink