Zelfvoorzienend woonhuis

Ontwerp voor een duurzaam en grotendeels zelfvoorzienend huis, gebouwd van hout en plaatmaterialen, waarvan het hart wordt gevormd door het 'David' verwarmingssysteem van Brunner.

Met dit verwarmingssysteem is het mogelijk het huis voor het grootste gedeelte zelfvoorzienend CO2- neutraal te maken. Als op zonnige dagen ook kan worden voorzien in de opwekking van
stroom door middel van zonnecellen, dan kan voor bijna 100 % worden voorzien in eigen energiebehoefte.

Uitgangspunten
- keep it simple
- Gebruiken van hernieuwbare materialen
- zo min mogelijk gebruik maken van primaire energie bij winning grondstoffen en de bouw
- energievoorziening met hernieuwbare bronnen

Materialen

De wanden en vloeren zijn samengesteld uit timmerhout en plaatmaterialen . De plaatmaterialen komen van Pavatex , een zwitserse fabrikant van plaatmaterialen, die deze produceert volgens het zgn. natte procedé. Houtvezels worden , zonder noemenswaardige toevoegingen, samengeperst , resulterend in een plaatmateriaal met een kleine energie- input en zeer goede eigenschappen.

Isolatie
Voor de isolatie wordt schapenwol of vlaswol toegepast en voor de gevelbekleding gemodificeerd hout. Dit gaat om hout met nog steeds de eigenschappen en uitstraling van hout, maar ongevoelig gemaakt voor schimmels.

Opbouw
De schil van het huis is opgetrokken rond een kern. Deze heeft een belangrijke constructieve functie, maar dient tegelijkertijd ook als warmtelichaam voor de tegelkachel op de begane grond . Verder wordt deze ook benut als leidingkoker.

Omdat het een houtskeletbouw - huis betreft is het gewicht laag en kan ook de fundering licht worden uitgevoerd. Een groot gedeelte van de onderdelen kan in een fabriek of ter plekke prefab worden gefabriceerd, waardoor efficiënt en snel kan worden gebouwd, hetgeen zich weer vertaalt in minder energie.

Op het groene dak staan zonnecollectoren voor warmwatervoorziening en zonnecellen voor opwekken van stroom.

isolatiewaarde ventilatie
De dikte van de isolatielaag, bedraagt ca. 15 cm . Samen met de isolerende platen van Pavatex in de wandopbouw komt de totale warmteweerstand van de schil op R = 5. De ventilatie is 'natuurlijk' .

Dat wil zeggen middels ventilatie roosters in ramen deuren en dagelijks ventileren, zoals inmiddels ook ( weer ) wordt geadviseerd door VROM en Milieu- centraal (in ruimtes die worden verwarmd met stralingswarmte kan dat zonder warmteverlies).

Het bewijs
Vele mensen zullen sceptisch zijn over een dergelijk plan, maar de fabrikant heeft sinds medio 2002 twee pilotprojecten lopen, waarvan de gegevens aantonen dat het heel goed werkt  (de gegevens zijn online te bekijken).

Investering
De gehele installatie is niet goedkoop ,maar daar staat tegenover dat stoken op hout, gemeten tegen de huidige prijzen, maar liefst 50 % goedkoper is dan stoken op gas.

Facts & Figures:
Oppervlakte : 200 m2
U - waarde gem. : 0,2 W/m2K
Verwarmingsunit en ketel : BRUNNER HMW 4.1 SK , 9 KW
Verwarming in living en keuken : speksteenkachel (stralingswarmte)
Verwarming overige ruimtes : vloerverwarming of wandverwarming
Raming Bouw Casco incl. het " David" -verwarmingssysteem: € 250.000,-

Meer informatie: www.hethuisoppalen.nl

Deel dit artikel

permalink