Rotterdam Climate Proof ontwerpt klimaatdijk

Wonen op een trapdijk om de voeten droog te houden. In Rotterdam-Zuid komt zo'n waterwerk.

De kering is breed genoeg voor woningen, wegen of fietspaden. Bovendien onderzoekt Rotterdam of ook op andere plekken in de stad woningen en bedrijven op dijken kunnen worden gebouwd.

In West is een klimaatdijk in aanbouw. De dijk heeft niet alleen een waterkerende functie, maar op het talud komen ook bedrijven en het grootste groenedakpark van Nederland.

Impressies trapdijk
De dijken zijn bedacht door het programma Rotterdam Climate Proof (RCP). RCP heeft voor onderzoek naar dit soort maatregelen, bovenop het budget van de gemeente, van het Rijk ruim 5 miljoen euro gekregen.

Volgens programmamanager Arnoud Molenaar moet de stad nu in actie komen om zich te beschermen tegen het veranderende klimaat. Een jaar geleden begon Rotterdam Climate Proof, een onderdeel van Rotterdam Climate Initiative, hiermee. In 2025 moet Rotterdam 100 procent klimaatbestendig zijn.

In het afgelopen jaar liet de organisatie tienduizenden vierkante meters aan groene daken aanleggen, pleitte het voor het aanleggen van waterpartijen in een park en een roeibaan, bedacht het onder meer waterpleinen als overloopgebieden en waterbergingen in een ondergrondse parkeergarage.

Maar ook stelde het veel vragen. ,,We vroegen ons af of in Rotterdam buitendijks kan worden gebouwd'', aldus Molenaar. "Vragen over onderwerpen als geotubes, een soort worst met bagger waardoor water sijpelt, als ringdijk, schaduw biedende bomen die bij een temperatuurstijging voor verkoeling zorgen en waterwoningen worden de komende jaren onderzocht."

Volgens Molenaar slaat Rotterdam met alle maatregelen twee vliegen in één klap: de stad wordt beschermd tegen de veranderende weersinvloeden en komt er aantrekkelijker uit te zien. Bovendien heeft de havenstad er economisch baat bij. Rotterdam geldt wereldwijd als voorbeeldstad.

Deel dit artikel

permalink