Duurzame kantoorvilla's Almere

Dura Vermeer en de TU Delft werken aan duurzame kantoorvilla's in Almere.

Dura Vermeer Vastgoed ontwikkelt samen met de Technische Universiteit Delft een plan voor drie zeer duurzame kantoorvilla’s in Cascadepark Oost in Almere.

Het ontwerpteam werkte een concept uit dat minimale milieubelasting met zich meebrengt én een inspirerende werkomgeving oplevert.

Constructie
Door hun beperkte hoogte en omvang lenen de kantoorvilla’s zich uitstekend voor een lichte draagconstructie. Daarom is niet gekozen voor een traditionele oplossing met betonvloeren, maar voor prefab houten vloerelementen van het type Lignatur Flächenelementen.

Deze houten kanaalplaatvloeren zijn veel lichter dan een betonconstructie, vragen aanmerkelijk minder energie bij productie en montage zijn bovendien geheel samengesteld uit de hernieuwbare grondstof hout. Bovendien hoeven de elementen niet afgewerkt te worden met verlaagde plafonds, waardoor materiaal wordt bespaard.

De constructie van de multi-tenant kantoorgebouwen is opgebouwd uit stalen kolommen en liggers die in de prefab houten vloerelementen zijn geïntegreerd. De gehele constructie kan demontabel worden uitgevoerd, zodat de gebouwen aan het einde van hun levensduur eenvoudig te slopen of hergebruiken zijn.

Installaties
De energievraag van de kantoorvilla’s wordt beperkt door het optimaliseren van de bouwkundige structuur van het gebouw: een hoge isolatiewaarde van gevel en dak, beglazing met een lage zontoetredingsfactor, maximalisatie van daglicht en grote overstekken aan het gebouw.

Ook is de setting van de kantoorvilla’s zo gekozen dat de aangrenzende bomen voor natuurlijke zonwering zorgen.

Het klimaatconcept is gebaseerd op een energieopslagsysteem in de bodem, waarbij grondwater wordt gebruikt voor het koelen en verwarmen van het gebouw en een warmtepomp aanvullende warmte en koude levert.

De rendementen van dit warmte-/ koudeopslagsysteem liggen een factor 5 hoger dan bij een traditionele installatie met HR cv-ketel en koelmachine. Door deze efficiënte vorm van energieomzetting wordt aanzienlijk op het energiegebruik bespaard. Bovendien wordt een systeem toegepast waarbij geen fossiele brandstoffen worden verbruikt, waardoor het gebouw op locatie geen CO2-uitstoot.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is in het interieur en exterieur zichtbaar en keert in de paviljoens terug in vele vormen: compacte volumes, flexibiliteit in gebruik, bewust materiaalgebruik, optimaal gebruik van daglicht en maximaal gebruikscomfort.

Met het ontwerpteam zijn integrale afwegingen gemaakt om tot een plan te komen dat aanprekend, gezond, comfortabel en flexibel is, waarbij verantwoord wordt omgegaan met ruimte, materialen, energie en water.

Met het ontwerp wordt zo’n 30% op energie en 35% op water bespaard. Als de gebouwgebruikers kiezen voor de afname van natuurstroom zullen de kantoren op locatie volledig CO2-vrij zijn.

BREEAM-NL
BREEAM is een in Engeland ontwikkelde beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen. Afhankelijk van de prestaties krijgt het gebouw het label Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding. Momenteel wordt de BREEAM-methode door de Dutch Green Building Council vertaald naar de Nederlandse situatie en onder BREEAM NL in de Nederlandse markt geïntroduceerd.

Een eerste beoordeling van het plan aan de hand van BREEAM-NL geeft aan dat een ‘Excellent’-label kan worden behaald.

Deel dit artikel

permalink