[De Terugblik] Posbank in Rheden, DGMR

Duurzaam bouwen gaat vaak over vooruitkijken, maar het is misschien wel interessanter om terug te blikken. Met enige regelmaat belichten we duurzame projecten. Dit keer De Posbank van DGMR.

In opdracht van de Vereniging Natuurmonumenten heeft DGMR de Duurzaam Bouwen adviezen
verzorgd voor het nieuwe horecapaviljoen op de Posbank in Rheden.

Het paviljoen is gelegen in het Nationaal Park Veluwezoom en moest voor de Vereniging Natuurmonumenten een demonstratie zijn van alle Duurzaam Bouwen aspecten.

Omgeving
Het paviljoen is gedeeltelijk ingegraven in de ondergrond en kraagt vervolgens uit en kronkelt zich als een spiraal om een boom heen. De natuur en de omgeving worden volledig gerespecteerd.

Materiaalgebruik

Het gebouw heeft een lichte draagconstructie uit staal en hout. Voor de massa is het dak voorzien van een sedum- en grasafwerking en het gebouw is geïsoleerd met schapenwol die door een net wordt vastgehouden. De materialen zijn niet of nauwelijks afgewerkt; zo bestaan de vloeren uit lokaal gekapt kops hout.

Binnenmilieu
Het paviljoen is het hele jaar open. Hierdoor is er voorzien in een gecombineerde natuurlijke en lokaal mechanische ventilatie die wordt ingeschakeld afhankelijk van de buitentemperatuur.

De gevels bestaan volledig uit glas met zeer goede zonwerende eigenschappen. Deze gevels kunnen bijna volledig worden geopend waardoor het lijkt of je buiten zit. Voor de verwarming is er  voorzien in een vloerverwarming langs de gevels.

Energie
Bijzonder is het energieconcept. Omdat er geen gasaansluiting is, wordt het gebouw verwarmd en gekoeld met een warmtepomp die wordt gevoed met grondwater.

Deze warmtepomp wordt op zijn beurt weer gevoed met ‘groene stroom’ die deels wordt opgewekt via op het dak gelegen zonnecellen. Het gebouw is hierdoor CO2-neutraal en heeft geen emissies. Het noodzakelijke warmwater wordt verwarmd door zonnecollectoren die eveneens op het dak bekeken kunnen worden.

Water
Het regenwater dat op het dak valt wordt vastgehouden door het gras-/sedumdak en vervolgens
verzameld in een regenwaterbuffer. Hiermee worden de toiletten gespoeld. Het paviljoen demonstreert op een inspirerende manier de mogelijkheden op het gebied van Duurzaam Bouwen.

Deel dit artikel

permalink