Eerste Green Good Design Awards uitgereikt

Op 15 juni werden de winnaars van de allereerste Green Good Design Awards bekendgemaakt. Twee Nederlandse Architectenbureaus vielen in de prijzen.

De winnaars zijn: Architectenbureau Rau met het hoofdkantoor van het Wereld Natuurfonds in Zeist en Origins Architecten met het Elementenhuis, een ontwerpconcept dat duurzaamheid vanuit vormgeving benadert.

Vormgeving en Milieu
GOOD DESIGN werd in 1950 opgericht door ontwerpiconen Eero Saarinen, Charles en Ray Eames en Edgar Kaufmann jr. Het label was bedoeld om het Modernisme te promoten en gedragen te krijgen bij een breed publiek.

Bijna 60 jaar later is het tijd voor een nieuw breed gedragen idee - de overtuiging dat goed ontwerp een bijdrage kan leveren aan een beter milieu.

Het Elementenhuis
De Green Good Design Awards zijn uitgereikt aan mensen, producten, gebouwen en instanties. Het Elementenhuis van Origins Architecten uit Rotterdam vormt een uitzondering in dit geheel omdat het een ontwerpbenadering betreft.

De titel van het project - het Elementen Huis - is gebaseerd op de contextuele invloeden waaraan een gebouw zal worden blootgesteld: aarde, water, vuur en lucht. De mens bouwt al duizenden jaren en heeft afhankelijk van locatie, klimaat en aanwezige materialen telkens gepaste vormen en oplossingen gevonden voor deze invloeden.

Door deze oplossingen en vormen te catalogiseren en telkens te vertalen naar hedendaagse architectuur is Origins in staat geweest een aantal zeer duurzame woningen te bouwen die in eerste instantie gebaseerd zijn op goed ontwerp en dan pas op technische hoogstandjes.

Voor meer informatie: www.origins-architecten.nl

Deel dit artikel

permalink