Winnaars DO IT! Award

Het projectteam Passief Huis Renovatie Roosendaal is winnaar van de Do IT award. De publieksprijs ging naar het Palenstein Vestia project in Zoetermeer.

Voeg een isolatiegevel en moderne verwarming plus ventilatie toe aan energieverslindende naoorlogse woningen (renovatie passiefhuis). Zaag de balkons van een galerijflat (10 hoog) en plaats er units met een energiebesparend systeem die bovendien meer woonruimte opleveren.

Deze concepten vielen gisteren in de prijzen, op de bijeenkomst ‘Energieneutraal wonen in Brainport, Do it in de regio Zuid-oost Brabant!’ in Helmond.

Concepten voor renovatieprojecten in Roosendaal en Zoetermeer wonnen respectievelijk de jury- en publieksprijs in het kader van DO IT!: een initiatief om de samenwerking te bevorderen van partijen in de bouw, installatie- en vastgoedsector, met als doel het sneller realiseren van energieneutrale bouw.

Brainport
Initiatiefnemers van DO IT! zijn de Projectgroep Duurzame Energie Projectontwikkeling Woningbouw (DEPW), de Vereniging Esprit House en SenterNovem. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de bijeenkomst ‘Energieneutraal wonen in Brainport’ in het Brabant House in Helmond.

Het was de feestelijke afsluiting van een dag die helemaal in het teken stond van match-making: vraag en aanbod, in Nederland, op het gebied van energieneutraal wonen bij elkaar brengen en partijen in de bouwbranche aan elkaar koppelen. Aanwezig waren meer dan 200 architecten, ingenieurs, bouwbedrijven, woningcorporaties, installatiebedrijven en beleidsmakers van overheden.

Juryprijs voor ‘Add on’
Een vakjury, voorgezeten door Bouwe Taverne, hoofd Duurzame Ontwikkelingen van het Directoraat MVO, Rabobank Nederland, beoordeelde de in totaal vijf genomineerde projecten.

Daarvan leverde het project Passief Huis Renovatie Roosendaal (een initiatief van Aramis Allee Wonen) de meest interessante bijdrage aan CO2-reductie, energiebesparing en de ontwikkeling naar energieneutraal bouwen.

Add on

De opgave betreft het renoveren en ‘groener’ maken van jaren vijftig woningen met energielabels E en F. De oplossing wordt gezocht in toevoegingen aan de woningen, ofwel in ‘Add on’. ‘Add on’ bestaat uit een bouwkundig en een installatietechnisch deel: het plaatsen van een isolatiegevel met kozijnen en het installeren van moderne verwarming, ventilatie en een warmwatervoorziening.

Bouwe Taverne overhandigde de juryprijs, een oorkonde en een beeld van kunstenares Hermieke Faber, aan het projectteam. Hij lichtte het juryoordeel toe: “Dit project staat heel dicht bij de markt. Voor veel woningen in Nederland is ‘Add on’ goed toepasbaar. Naast het energiebesparende effect van de aanpassingen is ook het grotere wooncomfort een winstpunt.”

Publieksprijs
De vijf genomineerden projecten kregen de gelegenheid om zich in een ‘pitch’ van vijf minuten te presenteren, waarna de aanwezigen hun stem uitbrachten. Het Palenstein Vestia project in Zoetermeer (een intiatief van Vestia/Ceres) kwam als winnaar uit de bus. Onder het motto ‘op tijd voorsorteren’, met het oog op de toekomst en wat nu al technisch mogelijk is, ontwikkelde de projectgroep twee concepten om de energieprestatie van drie flatgebouwen in de wijk Palenstein in Zoetermeer enorm te verbeteren.

Het eerste concept is een slimme combinatie van technische oplossingen, waardoor retourventilatielucht, die anders gewoon in de lucht zou verdwijnen, wordt behouden voor verwarmingsdoeleinden.

Het tweede concept is ingrijpender, maar geeft ook een nog sterkere kwaliteitsimpuls. Balkons en galerijen worden verwijderd en daarvoor in de plaats komen prefab-modules met, per appartement, een eigen energiesysteem. De modules vergroten daarnaast de woningen en leveren een interessanter gevelbeeld op.

Het projectteam ontving de publieksprijs, een oorkonde en een creatieve lamp, symbool voor ‘een goed idee’, uit handen van Guido Landheer, directeur Ondernemen van het Directoraat Innovatie en Ondernemen van het ministerie van Economische Zaken.

Afbeelding: Het Palenstein Vestia Project in Zoetermeer

Deel dit artikel

permalink