Integrale energiekolommen, RAU

Het Centraal College in Utrecht is in aanbouw. Hierbij de eerste foto's van de ‘integrale energiekolom’, een multifunctionele kolom die speciaal voor dit project is ontwikkeld door RAU in samenwerking met JVZ Raadgevend Ingenieursbureau.

Deze stalen kolom verzorgt de verticale transport van koude en warmte voor het gebouw. De constructie, W & E installaties, bouwkundig en architectonische aspecten zijn integraal ontworpen.

De betonnen schil rondom de stalen kern verzorgt naast de afgifte van warmte of koude en transport, ook de elektra technische voorzieningen zoals stroom en data leidingen. Deze zijn bij de aansluiting bij de vloer in de kolom mee-ontworpen.

Door toepassing van de meervoudig geactiveerde kolom is een grote integratie van disciplines mogelijk. De vrijheid en flexibiliteit om verschillende plattegrond indelingen te realiseren is bijna grenzeloos. En het vloeroppervlak is vrij van belemmerende schachten.

Het Centraal College Utrecht wordt gebouwd in de nieuwe wijk in Utrecht Oost. De Ina Boudier Bakkerlaan krijgt een totale metamorfose. De nieuwe school is een plek voor leerlingen en werkenden in het onderwijs, de kinderopvang, de horeca, in de timmerwerkplaats of ict-studio.

Bron: RAU

Deel dit artikel

permalink