Wonen in een 'hybride' huis

De eerste hybride woningen van Nederland worden gebouwd in woonwijk Ypenburg, aan de rand van Den Haag.

Woonproject De Caaien is bedacht vanuit het idee dat isolatie en vooral ventilatie van huizen belangrijke factoren zijn in energie- en milieubewust wonen. Vestia Nootdorp verhuurt straks vijftig van deze woningen. Door energiebesparende maatregelen als isolatie en duurzaam energieverbruik – waaronder een warmtepompisolatie – ligt de CO2-uitstoot 40% lager dan bij een gemiddelde woning.

Het ventilatiesysteem dat in de hybride woningen wordt gebruikt, bespaart zo’n 28% energie in vergelijking met een traditioneel mechanisch ventilatiesysteem. Die winst behaalt het systeem vooral door alleen te ventileren waar en wanneer het nodig is.

In elke ruimte zit een afzuigpunt, dat via een kanaal is aangesloten op het centrale plenum. Hier meet een CO2-sensor per ruimte het CO2-gehalte. Zonodig wordt vervolgens extra lucht afgezogen. Verse lucht komt binnen via gevel- of raamroosters.

CO2 ontstaat vooral door ademhaling en is een goede maatstaf voor de vervuiling van de lucht in huis. Is er niemand aanwezig, dan is er geen extra ventilatie nodig. ’s Nachts gaat de ventilatie in de woonkamer naar het minimumniveau en wordt er beter geventileerd in de slaapkamers. Alles geheel automatisch. Bij elkaar scheelt dat een hoop energie.

Zo werkt het (klik op afbeelding 2)
1. Het systeem bestaat uit een mechanische ventilator, die meestal op zolder wordt geplaatst, een central sensor en een buizensysteem door het hele huis, meestal onzichtbaar in de vloer.

2. Het afzuigen van lucht gebeurt mechanisch. De luchttoevoer is natuurlijk, door gevel- of raamroosters met een zogeheten zelfregelende klep.

3. In de keuken zet de bewoner de ventilatieschakelaar op ‘koken’.

4. In de badkamer wordt naast het CO2-gehalte ook de luchtvochtigheid gemeten met een RV-sensor. Bij een plotselinge stijging van de luchtvochtigheid, bijvoorbeeld tijdens het douchen, treedt de ventilatie met voorrang in werking.

Bron: "Via Vestia", Platform Duurzaam Den Haag

Deel dit artikel

permalink