Groene Abri in Eindhoven, WVTTK Architecten

De eerste groene abri is een feit. Dit ontwerp van WVTTK Architecten is eind 2009 officieel opgeleverd.

Aan de Mathildelaan in Eindhoven is de eerste groene abri opgeleverd. Het ontwerp is gekozen als winnaar van de ideeënprijsvraag Eindhoven Verrassend Groen uitgeschreven door Gemeente Eindhoven. De opgeleverde groene abri geldt als pilot project maar kan na drie maanden dat de abri in gebruik is al wel een succes genoemd worden gezien de positieve reacties.

Het groen wordt zowel horizontaal in het dak als verticaal in de achterwand verwerkt in de bestaande abri en kent meerdere betekenissen.

Groen is design
Een metamorfase van de bestaande abri’s tot groene schakels van de binnenring; samen de groene rotonde. Het ontwerp verbindt de aanwezige groene lobben van de stad en maakt de koppeling naar duurzame techniek en mobiliteit.

Groen is mobiliteit
Duurzame mobiliteit zal de komende jaren groeien en bloeien in de stad. Denk aan oplaadpunten voor electrisch vervoer, snelle OV-verbindingen, bussen op waterstof en verhuurpunten voor fietsen. De groene abri koppelt fysiek groen aan duurzame mobiliteit.

Groen is technology
Het ontwerp voorziet in uitbreiding van het concept met ´duurzame gadgets´: de pv-boom, uw mobiel opladen terwijl u op de bus wacht, led-signalering kondigt de komt van de bus aan en NRGSPOT om uw electrische scooter bij te laden.

Groen is natuur
Groen is naast beleving ook bewustwording. Bewustwording van de kwaliteit van leven, ook in de toekomst. Eindhoven is één van de groenste steden van Nederland, terwijl maar weinig mensen dat ook zo ervaren. Even basilicum plukken voor je Salade Caprese als je op de bus staat te wachten?

Gemeente Eindhoven bekijkt in het voorjaar 2010 de mogelijkheden om het idee op meerdere plaatsen in de stad toe te gaan passen.

Facts & Figures
Opdrachtgever: Gemeente Eindhoven
Locatie: Mathildelaan Eindhoven
Ontwerp: WVTTK architecten, Eindhoven
Advies groen: Kees van der Laan, Utrecht
Hovenier: Soontiëns, Eindhoven
Staalwerk: Spaan Metaal, Nuenen

Voor meer informatie: www.wvttkarchitecten.nl

Deel dit artikel

permalink