Central Post, LSI project investment

Het voormalige PTT Postgebouw nabij Rotterdam CS is omgetoverd tot een kwalitatief hoog en duurzaam kantoor. Het gebouw is hiermee het duurzaamste monument van Nederland geworden.

Sinds de posterijen zijn verdwenen uit de binnenstedelijke gebieden bij grote stations, zijn er  diverse grote expeditieknooppunten leeg komen te staan. Het voormalige PTT-postgebouw was een dergelijk groot expeditieknooppunt op een strategische locatie in Rotterdam. De voornaamste doelstelling/ambitie van LSI project investment was door middel van binnenstedelijk herstructurering een kwalitatief hoog en duurzaam kantoor te ontwikkelen.

Door middel van deze ontwikkeling is een bijna vergeten stuk stad een nieuw leven ingeblazen. Alweer een bewijs dat er markt is om dergelijke industriële gebouwen in binnenstedelijk gebied te renoveren tot marktconforme ruimtes.

Central Post
Het PTT-postgebouw is een kenmerk van de wederopbouwperiode van voormalige PTT-postgebouw gebouw aan het Delftseplein in Rotterdam, naar ontwerp van de gebroeders Kraaijvanger. Het werd tussen 1954 en 1958 gerealiseerd, direct naast het centraal station. Het gebouw was tot 1992 een van sorteercentra van het land.

LSI project investment heeft het gebouw na aankoop in 2005 nieuw leven in geblazen door het gebouw duurzaam te herontwikkelen. Het gebouw heeft nu 14 verdiepingen. Totaal bedraagt het gebouw 53.000 m2 bvo en 38.000 m2 vvo. Twee kelderlagen en het voormalige perron geven ruimte aan circa 244 parkeerplaatsen. Ook de vele geïntegreerde kunstwerken die het gebouw rijk is, zijn gerestaureerd en weer in volle glorie terug te zien. Eind 2009 is het gebouw opgeleverd.

Intensivering ruimtegebruik
LSI is vanaf 2005 bezig met de herontwikkeling van Central Post. Uit historisch en duurzaamheid oogpunt is gekozen om het gebouw te behouden en te renoveren. Hierbij is gestreefd naar een intensivering van ruimtegebruik. Door het aanbrengen van additionele vloeren binnen de bestaande contouren van het gebouw is de bruikbare oppervlakte van het gebouw aanzienlijk vergroot. Doordat Central Post is aangewezen als gemeentelijk monument heeft dit beperkingen met gebracht in het nemen van duurzame maatregelen.

GreenCalc
Met de uitzonderlijke strategische locatie en de beperkingen als monument scoort Central Post, een GreenCalc score label A (MIG 252). Het gebouw is hiermee het duurzaamste monument van Nederland. De duurzaamheidmaatregelen die tijdens de ontwikkeling worden toegepast voor energiegebruik, watergebruik en materiaalgebruik hebben geresulteerd in de hoogste score die GreenCalc toewijst.

Met de ontwikkeling wordt tevens een reductie van de CO2 uitstoot gerealiseerd van 40% ten opzichte van het bouwbesluit van 2007. Het energiebesparingresultaat uitgedrukt in CO2-reductie is bepaald op basis van het energieverbruik na oplevering ten opzichte van het energieverbruik van een conventioneel kantoorgebruik anno 2007 met een EPC van 1,5.

Bij herontwikkelingen van gemeentelijke monumenten worden geen eisen gesteld aan de energieprestatie-eis. Central Post voldoet bij oplevering wel aan de EPC-eis anno 2009 van 1,10.

Met de CO2-reductie wordt voldaan aan de ambitieuze doelstellingen uit het Lenteakkoord (een convenant tussen VROM en WWI en NVB, Bouwend Nederland en NEPROM) en het convenant met de gemeente Rotterdam. In deze convenanten wordt respectievelijk per 2011 en 2009 een CO2-reductie van 25% ten opzichte van het bouwbesluit van 2007 nagestreefd. Central Post voldoet bij oplevering in 2009 aan beide afspraken.

Duurzame maatregelen
De belangrijke duurzaamheidmaatregelen voor het gebouw zijn onder andere het moderniseren van de bestaande klimaatgevel, restauratie en vernieuwing van de kozijnen, thermisch isolerend glas en hoogwaardige isolatie, energiezuinige verwarming en koeling, daglichtafhankelijke verlichting en energiezuinige verlichting in de kantoorzones.

Ook is gestreefd naar een functiemix binnen het gebouw. Uitgangspunten hierbij zijn geweest dat het gebouw een multi-tenant functie krijgt en dat de begane grond een openbaar karakter heeft. antoren van ingenieursbureaus, creatieve ondernemingen, Arbo-diensten, spoordiensten en ook een grote sportclub hebben inmiddels hun plek gevonden in Central Post.

De openbare begane grond, met onder andere de sportclub en in de toekomst hoogstwaarschijnlijk een horecagelegenheid, zorgt niet alleen voor de juiste functiemix binnen het gebouw maar ook voor de sociale interactie (en veiligheid) op straatniveau.

Facts & Figures
Ontwikkelaar: LSI Project Investment
Architect: Oorspronkelijk gebouw E.H. Kraaijvanger en H.M. Kraaijvanger
Renovatie: Claus en Kaan Architecten

Originele standaard verdiepingen Glas mozaïek, Louis van Roden

Binnenwand, enkel glas
Klimaatgevel, thermisch glas

Meer informatie
Project website:
www.centralpost.nl
Locatieontwikkeling Centraal Stationsgebied www.weenablvd.eu

Deel dit artikel

permalink