Architectenbureau Studio B3, Van der Wardt bouwgroep

Het nieuwe kantoor met werkplaats van Van der Wardt Bouwgroep rijst als een natuurlijk element op uit de weidse landerijen rond Eemnes.

Het pand volgt de glooiing van de aangrenzende dijk en de rechte lijnen die de sloten trekken in het polderlandschap. De architecten Willem Kerkhoff en Hans Frissen van Studio B3 lieten zich inspireren door de moderne boerenschuur. Van binnen is het industriële rauwheid troef: bouw- en installatietechnische elementen mogen worden gezien zoals de cellenbeton dakplaten.

Kantoorkoker
Zou je alle architectonische elementen wegdenken, dan was het pand een doorsnee, met grijze sandwichpanelen beklede betonnen schuur met een hellend dak. De kneep zit ’m in de toevoegingen die de architect deed. Verreweg het opvallendste element is de brede holle ‘kantoorkoker’ die dwars door het gebouw lijkt te zijn geduwd en die aan beide kopzijden eindigt in een gevel met vrijwel alleen maar glas.

De dichte delen van de koker zijn bekleed met geperforeerde koperen gevelpanelen die op den duur verkleuren en daarmee zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Het grijze deel van het pand aan de zijkant herbergt de werkplaats van het bouwbedrijf. Een keukenhandel en Studio B3 zijn de gebruikers van het hoofdpand.

Natuurlijke zonwering
Duurzaamheid was het belangrijkste uitgangspunt bij het ontwerp. "Isolatie, warmteaccumulatie en optimaal gebruikmaken van invallend zonlicht waren in het ontwerpproces sleutelbegrippen", vertelt Hans Frissen.

"‘Om goed warmte vast te houden, is gekozen voor een betonskelet. Voor de verwarming maken we gebruik van aardwarmte die we via lucht- en vloerverwarming in het pand brengen." De overgedimensioneerde overstekken van het dak dragen ook bij aan het duurzame karakter: in de zomer, wanneer de zon hoog aan de hemel staat, fungeren ze als natuurlijke zonwering, terwijl in de wintermaanden het zonlicht, bij een lagere zonnestand, juist diep het pand in kan dringen.

De opbouw van het dak sluit aan bij de gedachte van een jaarrond constante, aangename binnentemperatuur. Hebel dakplaten - weliswaar wit geschilderd, maar net als de staalconstructie gewoon in het zicht - vormen de basis. "Ze isoleren en accumuleren en zijn daarmee een logische keuze", aldus Frissen.

"Vooral de faseverschuiving die daardoor optreedt, is een belangrijk winstpunt." Op de platen is een isolatiepakket aangebracht. De afwerking bestaat uit stalen roevenpanelen waarop binnenkort zonnecollectoren worden gemonteerd. Zo ontstaat een licht en tegelijk sterk dak dat een regulerende functie heeft in de warmtehuishouding van het pand. Als het aan Frissen had gelegen, was er ook nog een leidingsysteem voor de verwarming van water in aangelegd.

"We hebben zo’n systeem onlangs mede ontwikkeld in een ander project. Helaas waren we met ons eigen pand al te ver gevorderd om het nog te kunnen inpassen. Desondanks ben ik ingenomen met het resultaat."

Hebel dakplaten
De keuze voor een dak wordt bepaald door wat er onder gebeurt. Een dak van Hebel cellenbeton is in alle gevallen een duurzame oplossing. Twee kenmerken maken de cellenbetonnen dakplaten bijzonder geschikt: hun lichte gewicht en hun uitstekende accumulerende vermogen.

Dat laatste brengt, zoals Hans Frissen in het artikel al aangeeft, een faseverschuiving met zich mee: overdag is het onder het dak minder warm, terwijl die warmte ’s nachts weer wordt afgestaan. Dat zorgt voor een constanter binnenklimaat en daarmee een (verdere) besparing op energiekosten. Daarbovenop komen uitstekende brandwerende, isolerende en akoestische eigenschappen. De afwerking van een Hebel dak, tenslotte, laat vele mogelijkheden.

Facts & Figures
Project: nieuwbouw pand Van der Wardt Bouwgroep, Eemnes
Opdrachtgever: Van der Wardt Bouwgroep, Eemnes
Architect: Studio B3, Eemnes
Bouwbedrijf: Van der Wardt Bouw, Eemnes

Deel dit artikel

permalink