[De Terugblik] Brandweerkazerne Pijnacker-Nootdorp

Duurzaam bouwen gaat vaak over vooruitkijken, maar het is misschien wel interessanter om terug te blikken. Met enige regelmaat belichten we duurzame projecten. Dit keer de brandweerkazerne in Pijnacker-Nootdorp. 

‘Een stoer gebouw’ noemde de burgemeester van Pijnacker-Nootdorp de nieuwe brandweerkazerne bij de opening op 10 oktober in 2008.

Drie lagen heeft het gebouw voor de huisvesting van de brandweer in Pijnacker. Het ligt in een hoek tegen een hoge glazen remise die refereert aan de kassen in dit gebied. Architect Marc Ibelings van Tilburg Ibelings von Behr architecten: "Door de hoge remise heb je, waar je ook bent in het gebouw, altijd goed overzicht over het geheel. Alle brandweerlieden zitten als het ware ‘dicht bij het vuur’ en kunnen vanaf elke plek, het hart van de kazerne, de remise zien."

"Voor mij was het heel bijzonder dat ál het toegepaste hout is voorzien van het FSC-keurmerk. De grote houten spanten van de remise, maar ook al het regelwerk is voorzien van dit keurmerk." Voor de spanten is binnen vuren en buiten lariks hout toegepast. Voor de kozijnen is Oregon Pine gebruikt. Ook alle meubels zijn voorzien van dit milieukeurmerk.

In de buitenschil van de remise is daarom zonwerend isolatieglas toegepast. Mocht het nog te warmworden binnen dan kunnen er dakluiken open. De afvoer van uitlaatgassen gaat in een systeem door de grond en komt naar buiten door een markante rood-witte paal naast het gebouw, die 's avonds verlicht is. Er is plaats voor vijf uitrukwagens. Met het oog op toekomstige uitbreidingen is het mogelijk de remise naar een zijde uit te bouwen.

Facts & Figures
Locatie: Pijnacker-Nootdorp
Opdrachtgevers: Gemeente Pijnacker-Nootdorp
Architecten: ir. Marc Ibelings
Projectmanagement: directievoering: van Tilburg Ibelings von Behr architecten

Start bouw: 2007
Oplevering: 2008
Oppervlakte: 1.950 m²

Foto 1 en 2: Luuk Kramer
Foto 3: Marcel Vogel

Deel dit artikel

permalink