Op weg naar een ecologisch plus-energiehuis

Het eigen huis voor het gezin van architect Michaël de Vos wordt een plus-energiehuis, een huis dat zeker op het gebied van verwarming, warm tapwater, ventilatie, koeling (overbodig), zelfvoorziend zal zijn.

Liefst geldt dat ook voor drinkwatervoorziening, biolering – geen typefout – huishoudelijk verbruik en als de gemeente de opslag van waterstof goedvindt: autorijden. Er is inmiddels een bouwvergunning, maar toestemming om waterstof op te slaan en het huis af te koppelen van het nutsnet is er nog niet. Het zijn niet de enige weerstanden die de bouw heeft opgeroepen.

Strobalen en Trombemuur
Het eerste ontwerp van de Vos betrof een passiefhuis in dragende strobalen. Met strobalen valt een Rc van rond de 10 m2K/W te halen, maar de muurdikte is uiteraard groot. Drie bomen die voor het huis zouden moeten wijken zouden als deel van de draagconstructie worden gebruikt. Een Trombe-serre vormde een technische noviteit in het ontwerp.

Een kapvergunning voor de bomen werd geweigerd omdat zij beeldbepalend zouden zijn en een verzoek om ruim 200 kubieke meter extra in het bestemmingsplan, ook wegens de mogelijkheid van openstelling voor publiek, heeft een half jaar bij de gemeente op tafel gelegen zonder resultaat. Omdat ook brandtechnische en draagconstructieve aspecten van de stronbalen op dat moment nog niet waren geregeld heeft de Vos een tweede plan ingediend.

Verschillende werelden
Het tweede ontwerp heeft een lagere Rc: 7,2 m2K/W en wordt geheel in hout gebouwd. Ook de begane grondvloer. De gevelbekleding van de begane grond is in natuursteen gedacht, (minerale wereld) de bekleding van de verdieping in houten leien (plantenwereld) waarbij de doorstekende ‘takken’ met bifaciale, transparante zonnepanelen verwijzen naar de levenskrachten- of etherwereld.
Mens en dier bewegen zich daar in dit huis vrijelijk tussendoor, zoals uit de zeer open plattegrond van de begane grond ook blijkt. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt, afvalwater wordt middels helofietenfilters in de tuin gereinigd.

Opvallend is de natuurlijke ventilatie. De Vos: “Ik heb van Renz Pijnenborgh en Hans Crone ooit geleerd dat als je ècht energiezuinig wilt zijn, je die ventilatoren beter kunt vermijden. De ervaringen zijn ondertussen al vaker nagemeten: het is echt zo.” Veel hout, leemstuc als afwerking en het nagenoeg geheel ontbreken van een damprem door toepassing van Homatherm isolatie, zorgen ervoor dat het gehele huis kan ademen. Volgens de Vos is dat belangrijk voor een gezond leefklimaat.

Wat zijn Trombe-muren
Trombe-muren zijn zware massa’s (muren) waar een glaspaneel dat ervoor staat de muur als een warmtecollector laat werken. Een Trombe-serre, zoals de Vos het noemt wordt gevormd door glaspanelen (kozijnen) waartussen een massa van matte glasblokken in schanskorven wordt gestort. “Natuurlijk véél minder efficiënt, maar wel èrg mooi” aldus de Vos.

Meer informatie: De Vos Arcitecten

Deel dit artikel

permalink