Bouwen met stro in Kampen

Toen de wens ontstond bij de opdrachtgevers Janna de Haan en Henk Schuring van Ecobo om te gaan bouwen met stro was het meteen duidelijk dat het een voorbeeldproject moest worden.

Mogelijkheden om bestaande technieken te verbeteren of nieuw te ontwikkelen, zouden aan de basis staan om als bedrijf kennis op te doen en de missie uit te dragen. Deze missie is: Comfortabel wonen en werken met een zo laag mogelijke milieubelasting. Hiervoor moest een website opgezet worden waarop de vorderingen van de bouw en de groei van de deelnemers was te volgen: www.ecobo.nl.

Omdat stro zo veel afwijkt van traditionele materialen werd, om hiermee ervaring op te doen, gekozen voor een strowoning. Er zijn weinig architecten met ervaring in strobouw. Besloten werd om de woning in eigen beheer te bouwen.

Het Ontwerp
In het ontwerp is rekening gehouden met de toepassing van passieve zonne-energie. De basis van het gebruik van zonne-energie is een compact ontwerp om de oppervlakte van de buitenschil zo minimaal te houden voor een beperking van het warmteverlies en grote glasvlakken voor de instraling van de zon.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van passieve zonnestralen is de woning georiënteerd op de zon. Door gebruik te maken van passieve zonne-energie (PZE) ontstaat er energiebesparend effect. Het is mogelijk dan te volstaan met een klein of geen (conventioneel) verwarmingsysteem. In het meest gunstige geval zal de interne warmtebron (bewoners en huishoudelijk apparatuur) voldoende warmte afgeven om de woning te kunnen verwarmen.

Om temperatuuroverschrijdingen te voorkomen in de zomer zijn de balkonoverstekken van Frank Lloyd Wright (zie o.a. Falling Water) een goede oplossing .

Toepassingen
• Voor ondersteuning werd bouwbedrijf Kroes bereid gevonden om mee te denken over de voortgang en praktische problemen en hulp bij de uitvoering.
• Farmtech en De Ruiter werden bereid gevonden om mee te denken over de systemen om de woning autark te maken. Dit betreft een breed scala van mogelijkheden zoals:
- Seizoensopslag van warmte.
- Voorverwarming ventilatie lucht met aardwarmte.
- Koeling woning met aardwarmte.
- Zonnewarmte, zowel passief als actief.
- Zeer lage temperatuur verwarming.
- Warmteterugwinning uit ventilatie lucht en douchewater.
- Wind energie
- Zonne-energie
- Micro warmte kracht koppeling.
- Met Kegro Deuren en Timmerfabriek Heerenveen werden nieuwe kozijnen ontwikkeld. Dit nieuwe systeem kan de concurrentie aan met alle Europese producenten en wordt in ons project als eerste toegepast.

Proces
Voor de gemeente Kampen was deze manier van opdrachtgeverschap even wennen. Over het ontwerp was niets dan lof en Ecobo kreeg in totaal vier vrijstellingen op het ontwerp. De beoordeling op basis van de Model Bouwverordening van het project was moeilijker en had interventie van de wethouder nodig om tot toestemming te komen.

Vervolgens was de constructieberekening van de woning door de hoogte van twaalf meter een heet hangijzer, waardoor een vierde partij expertise moest leveren. Deze hobbel werd echter ook genomen en momenteel is de gemeente heel blij met dit bijzondere project.

Deel dit artikel

permalink