Warmejashuis in Anloo, Karin Elema

Een kleine ouderenbungalow uit 1965 wordt verbouwd tot een gezinswoning met werkruimte aan huis. Op termijn zal deze energieneutraal worden. Er komt over en om het bestaande huis heen een nieuwe, goed geïsoleerde schil.

De woning in Anloo is een kleine ouderenbungalow uit de jaren zestig. De wens was deze te vergroten voor gezinsbewoning en er een zeer energiezuinig geheel van te maken. Zo ontstond het idee de benodigde extra ruimte binnen een warme schil over het bestaande huis te realiseren.

In de architectuur komt dat idee tot uitdrukking door het pannenbedekte dakvlak, dat zich als een dekentje over de langsgevels vouwt. De aangrenzende glasstroken (ogenschijnlijk zonder kozijnen) in de kopgevels benadrukken dat beeld. Ook maken ze de hoeken van het oude huis van buitenaf beleefbaar.

De uitgebouwde erker/serre vormt een verbijzondering van de warme deken. Hij maakt een groot deel van de oude voorgevel zichtbaar en vangt uitzicht en zon.

De gevelindeling knipoogt daarbij naar de indeling van het bestaande huis. Om de warme omhulling te onderscheiden van het bestaande bakstenen huis, is er voor dakpannen en hout als gevelmaterialen gekozen. Metselwerk zou teveel een massieve constructie suggereren. Op termijn wordt het warmejashuis door toevoeging van actieve zonne-energiesystemen geheel energieneutraal.

Deel dit artikel

permalink