Winnaar Gouden Kikker: Uitbreiding gemeentehuis Terschelling

De uitbreiding van het gemeentehuis in Terschelling van De Zwarte Hond is de winnaar geworden van de duurzaamheidsprijs De Gouden Kikker; georganiseerd door Smitshoek Melles & Partners. Het bestaande raadhuis is uitgebreid met een glazen paviljoen. Het geheel is volledig demontabel.

In het ontwerp voor het nieuwe gemeentehuis op Terschelling blijft het huidige gemeentehuis uit 1954 en het huis van Staatsbosbeheer aan de Burgemeester van Heusdenweg behouden. In tegenstelling tot de eerdere plannen (volledig nieuwbouw) werdthet bestaande gemeentehuis uitgebreid.

In het oude gemeentehuis werden de Raadzaal, en de werkruimtes van het bestuur onder gebracht, zodat haar representatieve karakter behouden blijft . De uitbreiding biedt onderdak aan de balies voor publiek en werkruimtes van de ambtenaren. In het nieuwe ontwerp wordt het Gemeentehuis uit 1954 in een tuin geplaatst. In deze tuin ligt een plein, als verhard vlak, dit vormt de verbinding tussen het oude gemeentehuis en de nieuwe uitbreiding.

Aubades
Op dit plein kunnen onder andere aubades plaats vinden, het bruidspaar worden verwelkomd enz. Op een plint van metselwerk wordt in de groene tuin de uitbreiding als een glazen paviljoen geplaatst. Hierin bevinden zich de publiekshal met balies en daaraan gekoppeld de werkruimtes van de ambtenaren.

Dit paviljoen heeft een dak dat aan de zuidzijde uitkraagt en vormt zo een grote luifel boven de publieksentree. Op deze wijze krijgt de uitbreiding van het Gemeentehuis haar eigen gezicht naar het plein. De uitbreiding van het gemeentehuis bestaat gedeeltelijk uit twee bouwlagen. Doordat de uitbreiding op het souterrainniveau van het bestaande gemeentehuis plaats vindt, is de hoogte van de uitbreiding ten opzichte van de Burgemeester Van Heusdenweg minimaal. Hierdoor en door een groene strook tussen de uitbreiding en de Burgemeester Van Heusdenweg gaat de uitbreiding verscholen in een groen decor.

Bescheiden
Het ontwerp dat kan worden omschreven als stijlvol en sober. De uitbreiding is bescheiden, ingetogen en licht van karakter. Hierdoor ontstaat een open, informeel en publieksvriendelijk gebouw. Samen met het bestaande gemeentehuis wordt een nieuwe eenheid gecreëerd, waarbij het plein een belangrijk bindmiddel is. Hierdoor wordt zowel recht gedaan aan het groene karakter van de bestaande situatie als aan het huidige gemeentehuis uit 1954.

Maatregelen
Hiermee is een basis gelegd voor een langdurig leven van het gemeentehuis. Dit wordt versterkt door de diverse innovatieve toepassingen. Het mos-sedumdak heeft zonnepanelen. Gekoppeld aan een warmte-koude opslag en vloerverwarming wordt het energiegebruik gereduceerd, is er minder tocht en minder stof. Bovendien is het gebouw reeds voorbereid op een eventuele extra verdieping door de stalen kolommen al te vullen met beton.

Facts & Figures
Locatie: Terschelling, Burg. van Heusdenweg 10a , Nederland
Setting: Bosrijke omgeving in dorp
Categorie: utiliteitsbouw
Opdrachtgever: Gemeente Terschelling
BVO: 2500 m2
Startjaar: 2000
Oplevering: 2008
Programma: Nieuw- en verbouw gemeentehuis

Meer informatie: www.dezwartehond.nl

Deel dit artikel

permalink