Passiefhuis, Carsten Schlitt

In the middle of nowhere, ver verwijderd van de hoofdweg van De Wolden, werd een woning gekocht met bijgebouwen. De schuren waren onbruikbaar en het huis was verwaarloosd. Sloop was de consequentie. De opgave was nu een woning te bouwen die zo weinig mogelijk sporen zou achterlaten.

De oplossing vond architect Carsten Schlitt in het prefab houtsysteem. Waar het maar kan wordt FJI-hout (I-Profielen) toegepast. Dit levert niet alleen een lichtgewicht constructie op, maar ook een korte montagetijd (geringer aantal bewegingen op het pad) en minimale koudebruggen. Met houtvezelplaat op de buitenkant worden koudebruggen helemaal voorkomen.

Tussen de constructie wordt cellulose ingeblazen. Dit levert al met al een Rc-waarde op van ~10.
Verder worden alle componenten gebruikt die nodig zijn voor een passiefhuis: drievoudig glas, buitenzonwering, gebalanceerde ventilatie met wtw, een aardwarmtecollector en een zonneboiler.
Bijverwarming geschiedt door een houtkachel.

Bijzonder is ook het gebruik van zo min mogelijk schadelijke stoffen. Dit met oog op het milieu maar ook met oog op het binnenklimaat.  Leembouwplaten van 2 cm dik werken als warmte- en vochtbuffering. Beton en steen zitten alleen in de fundatie en de dakpannen. Het hout komt zo veel mogelijk uit regionale bronnen, en anders is het zeker FSC gecertificeerd.

De gemeente De Wolden reageerde enthousiast op de plannen. Alleen welstand deed moeilijk, vooral wat betreft de situering en de oriëntatie van de woning, twee aspecten die toch essentieel zijn voor een Passiefhuis. Na schaduwstudies en heel wat wikken en wegen zijn de partijen tot een optimale wintersituatie tussen de bestaande oude bomen gekomen.

Facts & Figures
Architect: Grensbebouwing, Carsten Schlitt BNA, Hoogezand
Aannemer casco: Brüggemann, Meppen, Duitsland
Installateur: Egelkamp, Ibbenbüren, Duitsland
Fundament: Bouwbedrijf Reins, Zuidwolde

Deel dit artikel

permalink