Nederlands paviljoen op de World Expo

Van 1 mei tot en met 31 oktober vindt in Shanghai de World Expo 2010 plaats met als thema 'Better City, Better Life'. Hiermee daagt de organisatie van de World Expo deelnemers uit om met ideeën te komen voor leefbare steden in de 21e eeuw.

De Nederlandse overheid heeft niet gekozen voor een klassiek paviljoen, maar voor een complete straat, Happy Street, naar een ontwerp van architect John Körmeling. In Happy Street heeft Körmeling zijn visie uitgewerkt op een ideale stad die op organische wijze ontstaat langs een handelsroute; een gebied waarin alle facetten van het leven naast elkaar aan bod komen.

Met zijn ontwerp wil Körmeling Nederland in de frontlinie plaatsen van betere, meer duurzame en meer menselijke stedelijke ontwikkeling.

De vijfduizend vierkante meter grote constructie herbergt 26 huisjes, die voorbij te lopen zijn via een voetgangerspassage die in de vorm van het Chinese geluksnummer acht gekruld is. Het hoofdgebouw heeft de vorm van een gele tulp.

De constructie bevat ook een winkel, een boerderij, een garage, een sportpark, een kantoor en een fabriek. Wie een rondwandeling maakt, komt er achter dat elke ruimte thematisch is: je vindt er issues als ruimtelijke ordening, culturele diversiteit, technologische innovatie, waterverbruik en energie.

Bron: Expo paviljoen en Idealize

Deel dit artikel

permalink