Drijvend kantoorgebouw voor Waternet

Waternet krijgt een duurzaam drijvend kantoorgebouw, gebouwd door ABC Arkenbouw in Urk. Het pand voer dinsdagochtend 17 augustus in twee delen door de sluizen naar de haven van Urk.

Daarna werden de twee delen definitief aan elkaar gekoppeld.

Cradle to Cradle-ark
De ark is volgens het ‘cradle tot cradle principe’ gebouwd met onder andere een warmtewisselaar in de bodem en zonnecollectoren. Het gebouw meet 31 bij 12 meter en bevat drie lagen. Het is volledig volgens het ‘Cradle to Cradle concept’ gebouwd. De hele gevel is van riet: een natuurlijke bodywarmer. Daarnaast zijn beproefde duurzame technieken gebruikt zoals een zonneboiler voor warmtapwater, een hoofdverlichting die bestaat uit hoog frequente TL met anwezigheidsdetectie.

Het gebouw heeft geen gasaansluiting en werkt met een collectorbodem met warmtepompprincipe in de betonnen cascovloer van de ark. Het water dient als energiebron voor de warmtepomp. Het pand bestaat uit herbruikbare of biologisch afbreekbare onderdelen.

Drijvend gebouw in delen door sluizen
ABC Arkenbouw in Urk bouwt het drijvende gebouw voor Waternet en Attika Architecten heeft het gebouw ontworpen. Nog niet eerder is er een duurzaam, drijvend bedrijfspand van deze omvang gerealiseerd. Het pand is te hoog om onder de fietsbrug in Urk te varen. Daarom vindt het transport naar de haven heel vroeg in de ochtend plaats, als het waterpeil 10 cm lager is dan overdag. Daardoor heeft het pand voldoende ruimte onder de brug.

Het nieuwe bedrijfsgebouw van Waternet zal uiteindelijk aanmeren in Amsterdam Noord. De ark is de thuishaven voor de bagger- en drijfvuilvisboten die de grachten van Amsterdam schoonmaken.

Deel dit artikel

permalink