Renovatie flat De Remijden, Amsterdam

Door de verduurzaming van de  flat aan De Remijden in Amsterdam gaan de woonlasten met circa 14 euro per maand omlaag.

Verantwoordelijk daarvoor zijn een gaswarmtepomp met een ClimaRad cv en ventilatie-installatie, een nieuwe duurzame pui met HR++ glas en een met Ytong Multipor geïsoleerde berging. De minerale isolatieplaat zorgt ervoor dat de energie niet langer van de eerste verdieping naar beneden weglekt.

Geen zin in
De renovatie werd uitgevoerd zonder de bewoners te verhuizen. 'Een kunststukje en uniek in Nederland', aldus projectmanager IJsbrand de Klerk van woonstichting De Key.

De veelal oudere bewoners hadden van te voren niet zo'n zin in het renovatieproject. Al die veranderingen en waarom eigenlijk? Nu de renovatie, die in totaal zo'n zes maanden gaat duren, bijna klaar is, slaat de stemming een beetje om, aldus De Klerk.

'We gaan de woning op maandag in en de week erop is ie klaar. Ik heb zoiets in mijn hele loopbaan nog niet eerder meegemaakt.' De Key zorgt ervoor dat de spullen van de bewoners worden afgedekt, huisdieren opvang krijgen indien nodig, en voor mensen die het echt niet trekken of zorg nodig hebben wordt tijdelijk een hotel of een verzorgingshuis geregeld.

Geen onnodige warmte verloren
In die twee weken worden twee verticale lagen van negen woningen tegelijkertijd voorzien van een nieuw individueel cv- en ventilatiesysteem dat is aangesloten op een grote gaswarmtepomp die op het dak staat. Dit apparaat onttrekt warmte aan de buitenlucht.

In de winter springt een zuinige 2 x 70 kW cv-ketel bij om de in totaal 180 appartementen te verwarmen. Deze apparaten zorgen ook voor al het warm water in het gebouw. Het ClimaRad cv- en ventilatiesysteem zorgt verder voor verversing van de lucht. Doordat de radiatoren wanneer dat nodig is zelf lucht onttrekken van buiten gaat er geen onnodige warmte verloren door teveel luchten.

Daarnaast worden de oude aluminium puien aan de voor- en achterzijde tijdens die twee weken vervangen door goed isolerende kunststof puien met HR++ glas.

Isolatie
De bergingsruimten van zo'n 75 vierkante meter - opgedeeld in tien afzonderlijke gedeeltes - worden in een dag voorzien van Ytong Multipor om de warmte-isolatie van de eerste verdiepingsvloer te verbeteren. Ook dat was logistiek een uitdaging, aldus De Klerk,"'want al die ruimtes moeten de dag ervoor wel netjes leeg zijn de dag ervoor."

Volgens de projectmanager is Multipor een belangrijk onderdeel van het verduurzamingstraject. "Zonder dit isolatiemateriaal krijgen we de woningen niet op een A- of B-label. Bijkomend voordeel, als bewoners het materiaal aanstoten, blijft de isolatiewaarde intact. Dat is belangrijk in een berging, en met piepschuim of steenwol wel even anders."

Bouw Project:
Renovatie flatgebouw, Amsterdam
Opdrachtgever: Woonstichting De Key, Amsterdam
Bouwbedrijf: Bonarius Bouw en Techniek, Zwanenburg

Eigenschappen Multipor
Ytong Multipor is het best te vergelijken met cellenbeton alleen bevat het nog meer cellen met opgesloten stilstaande lucht. Daardoor is het bijzonder licht, maar toch massief, steenachtig en bovenal superisolerend. De minerale isolatieplaat bestaat uitsluitend uit ruim voorradige natuurlijke grondstoffen: kalk, cement, zand en water.

Bij de productie wordt niet meer energie verbruikt dan strikt noodzakelijk en het materiaal kan volledig worden hergebruikt. Behalve in bergingen wordt Multipor ook veel toegepast in parkeergarages, en aan de binnen- en buitenzijde van gevels. Aan de buitenkant kan de isolatieplaat naast de eerdergenoemde voordelen zorgen voor een esthetische verfraaiing.

In andere gevallen - bijvoorbeeld als een gebouw valt onder Monumentenzorg - mag niets worden gewijzigd aan de gevel, maar kan het gebouw wel van binnen geisoleerd worden. Het materiaal is relatief dun.

Deel dit artikel

permalink