Brede School Uithoorn: 45% onder EPC-norm

De nieuwe Brede School 'Legmeer' in Uithoorn scoort op energiegebied 45% beter dan de voor dit gebouw geldende EPC-norm. Spring architecten en Deerns hebben dit gebouw samen ontworpen.

Het gebouw (10.000 m2 bruto vloeroppervlak) biedt onderdak aan drie lagere scholen, een kinderdagverblijf, naschoolse opvang en een gymzaal.

Conceptfase
Uitgangspunt was dat er een zeer energetisch efficiënt gebouw moest komen. Via creatieve sessies met de opdrachtgever (Gemeente Uithoorn), de gebruikers van de school, de architect en Deerns is er een compact gebouw ontworpen met een zogeheten goede schil.

Dit houdt in dat het gebouw onder meer een relatief klein geveloppervlak heeft en een goede isolatiewaarde, bovendien zijn er vrijwel geen kieren.

Daarnaast heeft het gebouw in de zomer een beperkte warmtelast door goede zonwerende maatregelen en worden in de winter de warmteverliezen beperkt. Er is zo aanzienlijk minder energie nodig voor het verwarmen en koelen van het gebouw.

Natuurlijke toevoer
Het ventilatiesysteem maakt gebruik van natuurlijke toevoer van ventilatielucht via de gevel. Zo is er geen energie nodig voor het verplaatsen van lucht via een kanalensysteem.

De lucht wordt mechanisch afgezogen. De warmte uit de af te voeren lucht wordt verzameld en hergebruikt. Samen met de aanwezige bodemwarmte wordt de warmte gebruikt als bron voor warmtepompen. De pompen verzorgen een deel van de verwarming.

Zuinig
Betonkernactivering zorgt voor de verwarming en koeling van het gebouw. Met deze techniek wordt de massa van het gebouw actief gemaakt en gebruikt als warmte- of koudebuffer. Een zonneboilersysteem garandeert warm water voor de douches bij de gymzaal. Alle energiebesparende maatregelen hebben geresulteerd in een gebouw dat 45% onder de EPC-normering scoort!

Deel dit artikel

permalink