Zweedse opdracht ecologische woningbouw naar ArchitectenConsort

Het Rotterdamse architectenbureau ArchitectenConsort heeft opdracht gekregen voor het ontwerpen van duurzame woningen in de stad Kalmar in zuidoost Zweden. Uit de inzendingen van een drietal gerenommeerde Nederlandse architectenbureaus werd ArchitectenConsort geselecteerd en geroemd om haar visie op de ecologische stedenbouwkundige opzet van het plan. De bouw van het project start medio 2011 en wordt naar verwachting in 2012 opgeleverd

Het gepresenteerde ontwerp bestaat uit 21 ecologische woningen met een levensloopbestendig karakter. De architecten Peter Couwenbergh en Edgar Bosman hebben veel aandacht besteed aan de opzet van de landschappelijke inrichting en hebben de woningen zorgvuldig ingepast in de van oorsprong bosachtige omgeving. Daarnaast voorziet het ontwerp in een sociale infrastructuur die de duurzaamheid van de leefomgeving bestendigt en de sociale cohesie stimuleert.

 

De woningen

De drie typen woningen die het plan omvat variëren in grootte van 115m² tot 140m². Vanuit iedere woning is er toegang tot meerdere beschutte buitenruimten die qua ligging zijn afgestemd op de stand van de zon. De architecten creëren hiermee laagdrempelige mogelijkheden om naar buiten te gaan en daar aangenaam te verblijven, wat van grote waarde is voor de Zweedse bevolking. Grote ramen aan alle zijden van de woning zorgen ervoor dat het daglicht tot diep in de woning naar binnen valt en er van binnenuit meerdere zichtlijnen zijn op de omliggende natuur.

 

Duurzame- en energiezuinige maatregelen

Het ArchitectenConsort is actief bezig met duurzame woningbouw en past in dit Zweedse project een aantal beproefde maatregelen toe. Het groene perceel zal worden ingericht met zo weinig mogelijk verharde delen, waardoor regenwater door de ondergrond wordt opgenomen. Energiegebruik wordt beperkt door het inzetten van drievoudige beglazing, een warmte pomp en een hoge isolatie waarde van de gevel. Verder worden de woningen gemaakt uit lokaal gewonnen bouwmaterialen en dragen de toe te passen grasdaken en de natuurlijke ventilatie bij aan het duurzame karakter van het project.

 

Kalmar

De van oorsprong Nederlandse ontwikkelaar ScanParks nam het initiatief om het project in Kalmar te realiseren. ScanParks ontwikkelt in Scandinavië bijzondere woningbouw op natuurrijke locaties. De stad Kalmar ligt in de provincie Småland en grenst aan de Baltische Zee. Het ecologische woningbouw project is door de gemeente Kalmar enthousiast ontvangen omdat het aansluit op haar groene ambities. De focus op milieu en duurzaamheid is in Kalmar duidelijk zichtbaar, onder andere aan de duurzame straatverlichting, hybride- openbaar vervoermiddelen en de aanwezigheid van een veelgebruikt biogastankstation.

 

ArchitectenConsort

ArchitectenConsort bv is een full-service architectenbureau actief in onder meer utiliteitsbouw, woningbouw, interieurontwerp en gebiedsontwikkeling. Als nauw betrokken deelnemer aan het Dutch Green Building Council ligt de focus van het bureau op het maken van duurzame ontwerpen. Naast het project in Kalmar werkt het ArchitectenConsort momenteel aan nog twee ecologische woningbouwprojecten. Met deze opdracht onderstreept het ArchitectenConsort haar internationale ambities en kan aan haar projecten in Frankrijk, Polen, Ethiopië en Korea nu ook Zweden toevoegen.

Deel dit artikel

permalink