Eerste schildje voor energiezuinig verbouwde woning

Wethouder Wendy Ruwhof overhandigde maandag 1 november het eerste schildje van ”Energiezuinig Gouda” aan de familie van der Kraan van het pand Achter de Vismarkt 86 . Het gaat om een totaal gerenoveerd monument.

Tijdens de renovatie is veel aandacht besteed aan mogelijke energiebesparende maatregelen. Dit heeft geleid tot een zeer opvallende betering van het energielabel van de woning: van label G (het slechtst) naar label A (het best).

Deze prestatie is uniek te noemen omdat het hier gaat om een gemeentelijk monument, dat aan allerlei extra voorschriften moet voldoen. Het loket Energiezuinig Gouda heeft de eigenaren van dit pand geadviseerd en begeleid.

Maatregelen 
Het dak, gevel en de vloer van het pand zijn geïsoleerd. Er is monumentenglas geplaatst. In plaats van gasverwarming en een keukengeiser is er een hybride ketel geplaatst, die een HR-ketel en warmtepomp combineert. De begane grondvloer is uitgevoerd met vloerverwarming en vloerkoeling. Dit zijn allemaal maatregelen om het energieverbruik te verminderen. Tegelijkertijd is het comfort van de woning sterk verbeterd.

Energiezuinig Gouda
Het schildje wordt uitgereikt omdat aan de voorwaarde van Energiezuinig Gouda is voldaan: minimaal twee energielabels verbetering door het toepassen van energiebesparende maatregelen. Binnenkort zullen nog drie woningen het schildje uitgereikt krijgen.

Het loket Energiezuinig Gouda kan eigenaren van een Goudse woning nog tot eind van dit jaar gratis voorzien van adviezen voor het energiezuiniger maken van hun woning, inclusief het wettelijk verplichte energielabel. Kijk daarvoor op: www.energiezuiniggouda.nl. Dit is een initiatief van de gemeente Gouda en wordt uitgevoerd door het Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) en Starre Advies.

Foto: Antoinette Vunderink van Vunderink Vastgoed overhandigt het energielabel aan de familie Van der Kraan.

Deel dit artikel

permalink