CPO de Zonnespreng in Driebergen

Op zaterdag 30 oktober is woonproject Zonnespreng in Driebergen feestelijk geopend.

Namens de provincie Utrecht sprak gedeputeerde Wouter de Jong de bewoners toe. De provincie ondersteunde het project, en maakte zo onder andere het sedum dak, de gemeenschappelijke ruimtes en het FSC-hout mogelijk.

Daarnaast konden de bewoners dankzij de provincie adviseurs op het gebied van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) inschakelen.

Lang en moeizaam proces
In 1999 startte een groep aanstaande bewoners het project om er hun eigen woningen te bouwen in de voormalige kloostertuin. Dit wilde zij zo duurzaam mogelijk doen: met gebruik van ecologische bouwmaterialen, zuinig op het gebied van energie en water, op een sociale manier én zo goedkoop mogelijk.

Het bleek de start van een lang en moeizaam proces, en uiteindelijk konden de bewoners - in inmiddels een iets andere samenstelling - deze zomer naar Zonnespreng verhuizen.

CPO goed middel
De provincie schoot het project te hulp en zorgde zo mede voor de uiteindelijke voltooiing. Met als resultaat: twintig duurzame woningen in verschillende prijsklassen met gemeenschappelijke ruimtes en een gezamenlijke tuin.

Gedeputeerde De Jong: "Dit project laat zien dat het kan: ecologische bouwmaterialen gebruiken, sociaal bouwen én samen de opdrachtgever zijn. We hopen dat velen dit voorbeeld zullen volgen."

De provincie ondersteunde het project omdat dit past binnen haar ambities om te werken aan een regio waar ook volgende generaties goed kunnen wonen, werken en recreëren. Daarnaast ziet de provincie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap als een goed middel om de druk op de woningmarkt te verminderen en om inwoners de kans te geven om hun woonwensen waar te maken.

Deel dit artikel

permalink