Duurzame woningen binnen enkele weken gereed

In twaalf weken tijd staan er vier duurzame huizen. In het Overijsselse Hoonhorst realiseert Koopmans Bouw in opdracht van woonstichting VechtHorst woningen volgens het SurPlus Advanta-concept: woningen met een zeer scherpe prijs-/productverhouding en een EPC-waarde van 0,4. SurPlus Advanta is geen traditioneel bouwproces, maar een vernieuwende bouwmethodiek.

Tussen het leggen van de begane grondvloer en het aanbrengen van de kappen van de woningen in Hoonhorst zit slechts 13 werkdagen. In januari 2011 worden de woningen aan de Esakkers opgeleverd. De woningen zijn al verhuurd. Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen uit Hengelo is de ontwerpende architect.

Een gemonteerd huis
SurPlus Advanta is een ontwikkeling van de TBI-bedrijven Koopmans Bouwgroep, Comfort Partners (installaties) en Voorbij Prefab Beton op basis van co-makership. Het merk is geschikt voor seriematige, flexibele en duurzame woningbouw in kleine aantallen.

De woningen worden onder optimale omstandigheden grotendeels geprefabriceerd en op de bouw gemonteerd. Bij extreme weersomstandigheden gaat het werk gewoon door. Er zijn daarom nagenoeg geen voorraden en werkzaamheden meer op de bouwplaats en dus ook nauwelijks afval.

Kenmerken van het concept
De Advantawoning heeft een flexibel casco. Het is mogelijk te kiezen uit verschillende woningdieptes en -breedtes en kapvormen. De woning beschikt verder over een ankerloze woningscheidende spouwmuur en gevelsluitende elementen (houtskeletbouw) met hoogwaardige isolatie. Er zijn verschillende gevelafwerkingen mogelijk. De woningen hebben metallstud binnenwanden, een schuimbetonvloer (waarin de leidingen zijn weggewerkt) en een scharnier doosdak. Er is zelfs een prefab badkamer mogelijk.

Opdrachtgever ontzorgd
SurPlus Advanta is een totaalconcept, omdat het opdrachtgevers ook in de ontwikkelings- en exploitatiefase kan ondersteunen. Daarnaast kunnen Advantaprojecten door Koopmans volledig worden voorgefinancierd. Opdrachtgevers betalen dus dan pas bij oplevering. Advanta is ook zeer geschikt voor collectief particulier opdrachtgeverschap.

Meer informatie: Surplus Advanta

Deel dit artikel

permalink