Passief woonzorgcomplex 'Nimmerdor'

Het woonzorgcomplex 'Nimmerdor' in Grijpskerke (gemeente Veere) wordt als eerste in Nederland volledig passief gebouwd.

Het ontwerp voor 'Nimmerdor'' ontvangt het Keurmerk PassiefBouwen. Passiefbouw houdt rekening met natuurlijke energiebronnen, reductie van energiegebruik en verantwoorde energieopwekking. Uniek is de uitvoering in de traditionele bouwmethode Keramisch Passief, een concept van Wienerberger en Recticel Insulation. ROM Marsaki ontwikkelt 'Nimmerdor' voor woningcorporatie Woonburg.

Het complex krijgt 23 huur- en 7 koopwoningen, een dorpszaal, gym- annex theaterzaal, jeugdhonk en 4 commerciële ruimten. De eerste oplevering staat volgens hoofdaannemer Walcherse Bouw Unie gepland in de herfst van 2011. Het project is via een weblog dagelijks te volgen op www.keramischpassief.nl.

 Innovatief maar traditioneel
'Nimmerdor' behoort volgens Wienerberger tot één van de dertien meest innovatieve bouwprojecten van Nederland. De energiezuinige bouwmethode Keramisch Passief werd als concept ontwikkeld door Wienerberger, producent van keramische bouwmaterialen en isolatiespecialist Recticel Insulation.

Beide partijen deden in België ervaring op met de, ook voor ons land, traditionele bouwmethode met keramiek en harde isolatieplaten in polyurethaan. 'Nimmerdor' wordt desalniettemin zónder kasteeldikke muren opgetrokken. Dit wordt bereikt door goede isolerende materialen als PWS-binnenmuurelementen van Wienerberger en Eurowall harde PU-isolatieplaten van Recticel Insulation.

Keurmerk voor ontwerp van niveau
Het woonzorgcomplex ontving eveneens op 8 december het Keurmerk PassiefBouwen van Stichting PassiefBouwen.nl voor het ontwerp. Om 11.30 uur werd dit certificaat door Chris Zijdeveld (voorzitter Stichting PassiefBouwen) uitgereikt aan Ruud de Baar (directeur Marsaki projectontwikkeling) en aan Marco van der Wel (directeur Woonburg, opdrachtgever).

De Stichting PassiefBouwen.nl stimuleert passief bouwen in Nederland door het verenigen van marktpartijen, koepelorganisaties en overheden. Om een passiefbouw te bereiken, zijn onder meer de positie van een gebouw, detailleringen van luchtdichtheid, isolatie en het vermijden van koudebruggen en verantwoorde energieopwekking en -verbruik van belang.

Grensverleggende samenwerking
Een innovatief bouwproject als 'Nimmerdor' vereist grensverleggende samenwerking tussen veel partijen.Voor een goed eindresultaat wordt er in Grijpskerke achterslag gebouwd. Hierbij liggen de kozijnen dieper in de gevel, zodat ze optimaal aansluiten op de isolerende laag in de spouw. Dit is een bouwmethode die onze zuiderburen meer toepassen en ook daarom is kennisdeling van belang.

Aan dit project werken mee
Opdrachtgever: Woningcorporatie Woonburg
Projectontwikkelaar: ROM Marsaki
Architect: Architecten alliantie
Aannemer:  Walcherse Bouw Unie
Adviesbureau duurzaam bouwen en energie: Trecodome
Installatieadvies: Dubourgraaf
Conceptadvies:  Wienerberger & Recticel Insulation Nederland 

Deel dit artikel

permalink