WKO voor het eerst verbonden met stadsverwarming

De ontwikkeling van een duurzame energievoorziening is weer een stap dichterbij. In het proeftuinproject Stadsoevers in Roosendaal introduceert Bouwfonds Ontwikkeling voor het eerst in Nederland een combinatie van warmte- en koudeopslag met lage temperatuur stadsverwarming.

De provincie Noord-Brabant stelt voor deze en andere duurzaamheidmaatregelen in het project een subsidiebedrag van €7,5 miljoen beschikbaar. De CO2-uitstoot wordt met maar liefst 85% gereduceerd.

Smart Climate Grid
Het duurzame systeem, dat tot Smart Climate Grid is gedoopt, wordt voor het eerst uitgevoerd in Nederland. Het heeft als doel de CO2-uitstoot met maar liefst 85% te verminderen ten opzichte van de huidige systemen en meer dan de helft in vergelijking met toekomstige wettelijke voorschriften, zoals vastgelegd in het Lente-akkoord.

Daarbij levert het financieel voordeel voor bewoners, kantoorgebruikers en investeerders op en geeft het veel comfort. Bijvoorbeeld in de vorm van koele huizen en kantoren in de zomer.

Verschillende energiesystemen verbonden
Het Smart Climate Grid verknoopt verschillende energiesystemen met elkaar. Belangrijke spil vormt de nieuwe en naburige afvalverbrandingsinstallatie van Sita. De restwarmte van de fabriek wordt via een leidingnetwerk in de wijk gebracht, waardoor bijvoorbeeld gasvoorziening in de negenhonderd woningen niet nodig zal zijn. Maar ook scholen en kantoren zullen in de daluren energie aan de huizen leveren.

Bas van de Griendt, milieumanager bij Bouwfonds Ontwikkeling: "Het is uniek, omdat het twee systemen combineert, namelijk lage temperatuur stadsverwarming en warmte- en koudeopslag (WKO) van bedrijven. De ondergrondse koude opslag levert koeling voor niet alleen de gebouwen maar ook de woningen in het gebied. En de piekketels van kantoren en scholen dienen als back up voor het hele systeem. Zo werken gebouwen voor gebouwen en is een hulpcentrale op aardgas overbodig. De koppeling van verschillende energievoorzieningen én de keuze voor lage temperatuur maken het zeer robuust en flexibel."

Subsidie van €7,5 miljoen
Volgens RO-gedeputeerde Ruud van Heugten (CDA) geeft de provincie deze subsidie voor Stadsoevers niet alleen vanwege het nieuwe energiesysteem: "De ervaring die we hiermee opdoen is belangrijk voor de klimaat- en energieopgave waarvoor we staan. Het nut van een proeftuin is dat mogelijkheden voor de toekomst worden uitgeprobeerd, zodat dit vaker kan worden toegepast."

Over Stadoevers
Stadsoevers komt in het hart van Roosendaal, aan de westzijde van de Roosendaalse binnenstad en wordt ontwikkeld door een PPS van gemeente Roosendaal, Bouwfonds Ontwikkeling en Proper Stok. In Stadsoevers worden ondermeer 900 woningen gebouwd, een nieuw kantoor voor de gemeente, sportvoorzieningen, kantoren, commerciële ruimten en twee scholen. Het 'meest duurzame stadsdeel van Brabant' moet straks een voorbeeld zijn voor heel de provincie. Het Smart Climate Grid wordt vanaf 2011 gerealiseerd.

Voor meer informatie: Stadsoevers

Deel dit artikel

permalink