Drijvend bedrijfsgebouw voor Waternet

Waternet krijgt een duurzaam drijvend bedrijfsgebouw. Een drijvend gebouw neemt minder ruimte in beslag dan een gebouw op de kade en Waternet wil zo ruimte maken voor de herontwikkeling van Amsterdam-Noord. De duurzaam gebouwde ark is de thuishaven voor de bagger- en drijfvuilvisboten die de grachten en vaarwegen van Amsterdam schoonmaken.

Het pand vaart woensdag 26 januari 2011 vanaf de Oranjesluizen in Amsterdam via het IJ naar de eindbestemming op de Papaverweg in Amsterdam. 
 
Verhuizen voor woningbouw
Het huidige bedrijfsgebouw van Waternet staat aan de wal aan de Papaverweg in Amsterdam-Noord. De gemeente Amsterdam is bezig met de herontwikkeling van Amsterdam-Noord en heeft Waternet verzocht te verhuizen zodat er woningbouw kan plaatsvinden.

Vanwege de strategische ligging ten opzichte van de stad, waar de drijfvuilvissers en baggeraars de grachten en vaarwegen van Amsterdam en daarbuiten schoon houden, is besloten om niet te verhuizen maar het pand drijvend te maken. Dit neemt minder ruimte in beslag en het staat de herontwikkeling van Amsterdam-Noord niet in de weg.

Doordat het drijvende bedrijfsgebouw elders is gebouwd kon de bedrijfsvoering gewoon doorgaan. De vaart van het pand stond eerder gepland in december maar kon door de winterse omstandigheden niet plaatsvinden.
 
Rieten gevel
Het gebouw meet 31 bij 12 meter, bevat drie lagen en het is duurzaam gebouwd. De hele gevel is van riet: een natuurlijke bodywarmer.

Daarnaast zijn beproefde duurzame technieken gebruikt zoals een zonneboiler voor warm tapwater. Het gebouw heeft geen gasaansluiting en werkt met een collectorbodem met warmtepompprincipe in de betonnen cascovloer van de ark. Het gebouw is ontworpen door Attika Architecten en gebouwd door ABC Arkenbouw.

Deel dit artikel

permalink