Nieuw Cradle-to-Cradle kantoor voor NIOO-KNAW

Het nieuwe, zeer duurzame onderkomen van het Nederlands Instituut voor Ecologie, NIOO-KNAW, is opgeleverd en sinds half januari volop in gebruik.

Twee van de drie vestigingen van het onderzoeksinstituut zijn nu samen gehuisvest op de nieuwe locatie naast de WUR (Wageningen University & Research centre). Het pand en het terrein herbergen zowel kantoren en laboratoria als werkplaatsen en veel buitenruimte voor onderzoek.

Flinke ambities
Het nieuwe kantoor met laboratoria voor het NIOO-KNAW in Wageningen heeft een moderne en duurzame uitstraling; veel glas, beton en de zichtbare toepassing van hout. Dit is niet zo vreemd als je weet dat NIOO-KNAW een belangrijk wetenschappelijk onderzoeksinstituut is voor ecologie.

De ambities voor het nieuwe kantoor waren dan ook hoog: een zeer duurzaam kantoor, ontworpen volgens de cradle-to-cradle filosofie, met een hoge mate van gebruiksgemak en -comfort, met internationale allure en zonder een geitenwollen sokken imago.

Mens centraal
Het ontwerp van Claus en Kaan Architecten kenmerkt zich door een relatief langgerekt maar compact volume van twee bouwlagen en een kleiner volume als opbouw. In de onderste twee bouwlagen zijn de laboratoria gesitueerd aan de voorgevel.

De kantoren bevinden zich aan de achtergevel en hebben veel uitzicht over het eigen terrein, met daarop verschillende bijgebouwen, kassen, vogelverblijven, vijvers en tuinen. Naast uitzicht is er ook veel aandacht besteed aan een individueel regelbaar klimaat.

Andere aspecten die laten zien dat de mens centraal staat in het ontwerp zijn de te openen ramen, comfortabele verwarming en koeling middels straling (betonkernactivering) en daglichtregeling van de verlichting.

Oplossingen
DGMR is vanaf een vroeg stadium betrokken geweest als adviseur duurzaam bouwen, milieu, bouwfysica en brandveiligheid. Het gebouw is een goed voorbeeld van een integraal ontwerp. Door het ontwerpteam is een modern kantoor- en laboratoriumgebouw ontworpen met oplossingen zoals betonkernactivering, hybride ventilatie, zonwering, daglichttoetreding, groene daken, waterzuivering en duurzame materialen.

De opwekking van koude en warmte gebeurt door koude-opslag op circa 100 meter diepte en hoge temperatuursopslag (HTO) in de diepere aardlagen. Deze HTO is uniek in Nederland en geldt als pilot project in de provincie Gelderland. In de zomer wordt met behulp van zonnecollectoren warmte opgevangen en in de diepere aardlagen opgeslagen. In de winter wordt deze warmte gebruikt om de betonkernactivering te voeden.

Het gebouw scoort dan ook een milieu-index met een GreenCalc+ label A.

Meer informatie over het NIOO-KNAW

Foto: Thea van den Heuvel/DAPh

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DGMR