Brandweerkazerne in Barendrecht, DeRoon-VanEs Architecten

Het Rotterdamse bureau DeRoon|VanEs Architecten is middels een architectenselectie gekozen om het nieuwe onderkomen voor de brandweer in Barendrecht  te ontwerpen.

 Het wordt een modern en uitermate duurzaam gebouw.  Het gebouw met een oppervlakte van 830 m2 biedt ruimte aan vijf brandweervoertuigen, kleed-, kantoor- en fitnessruimten en een kantine. De projectarchitect René de Roon heeft gekozen voor een conceptuele benadering van het ontwerp. Hij heeft vanuit de programmawensen een zo goed mogelijk concept ontwikkeld, waarbij de diverse programma-onderdelen herkenbaar zijn terug te vinden.

Dit uit zich onder andere in twee heldere leesbare volumes: een stallingsgarage  voor de voertuigen en een kantoorgedeelte. Het meest in het oog springende onderdeel van het ontwerp is straks het kantoorgedeelte aan de Dr. Kuijperstraat. De architect noemt het "een sculpturaal volume wat op de onderbouw lijkt te zweven. De gebogen gevel met sterke horizontale geleding en met willekeurig geplaatste vensters volgt de kromming in de Dr. Kuijperstraat en de grote raamopeningen op de kop van het gebouw kijken met een wakende blik uit over de omgeving".
 
Duurzaam bouwen
De kazerne moet een voorbeeldfunctie vervullen en daarom is hoog ingezet op het gebied van duurzaam bouwen. Tijdens het hele ontwerpproces heeft de architect en Duurzaam Bouwen adviseur Vertura gestreefd naar een energieneutraal gebouw. Daarbij werden de uitgangspunten van het principe van triple P niet uit het oog verloren.
 
Energieneutraal
Om te komen tot een energieneutrale kazerne zijn verschillende maatregelen in het ontwerp doorgevoerd, zoals zeer goed isolerende buitenwanden (Rc= 5,5 m2 K/W). Daarbij is niet gekozen voor traditioneel isolatiemateriaal, maar voor vlaswol met een dikte van 30 cm.

Dit materiaal is uitermate duurzaam, heeft een aangenaam binnenklimaat tot gevolg en draagt bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot. Vlasisolatie levert daarnaast nog een extra bijdrage aan een gezond milieu, doordat vlas tijdens de teelt CO2 opneemt en omzet in zuurstof. 
 
Andere duurzame maatregelen zijn een warmtepomp met warmte-koude opslag in de grond en photovoltaische cellen geïntegreerd in de dakbedekking. Dit resulteert in een gebouw dat in zijn eigen energie behoefte voorziet. De benodigde elektrische energie wordt op het gehele dakoppervlakte opgewekt. Er is dan ook geen gasaansluiting noodzakelijk. Uiteindelijk resulteerde deze maatregelen in een zeer gunstige energieprestatie coëfficiënt .
 
Cradle to Cradle
In de materialisatie is gezocht naar producten die hergebruikt kunnen worden. "Ik ben op zoek gegaan naar materialen met een Cradle to Cradle-certificaat", vertelt de projectarchitect. De kern van het Cradle to Cradle principe ligt in het concept 'afval is voedsel'. Alle gebruikte materialen zouden na hun toepassing in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product.

Hierbij zou geen kwaliteitsverlies mogen optreden en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. Deze kringloop is dan compleet en daarmee is het 'afval is voedsel' principe gerealiseerd. Zo heeft de architect niet gekozen voor traditioneel metselwerk maar voor het Click Brick systeem. Een systeem zonder voegwerk, waarbij de stenen droog op elkaar worden gestapeld en door middel van clips op hun plaats worden gehouden. Een ander sprekend materiaal in het ontwerp is de toepassing van Rheinzink als gevelbekleding. Dit materiaal versterkt het sculpturale karakter van het gebouw, het materiaal is voor 96% recyclebaar en bezit ook het Cradle To Cradle certificaat.
 
Waterbesparing
Er is ook veel aandacht besteed aan waterbesparende maatregelen. Zo wordt regenwater opgevangen in ondergrondse tanks. Dit water wordt gebruikt voor het vullen van de brandweervoertuigen en het schoonmaken van het wagenpark. Tevens wordt het regenwater gebruikt voor het spoelen van de toiletten.
 
Toekomst
Ook heeft de architect nagedacht over het hergebruik van het pand indien de brandweer in de toekomst het pand onverhoopt zou verlaten. In het ontwerp is rekening gehouden met de mogelijkheid om het gebouw in te richten met verschillende bedrijfsunits. Op die manier is het pand voorbereid op de toekomst.
De gemeente Barendrecht kan strak trots zijn op dit uitermate duurzame gebouw. De balans tussen mens, milieu en haalbaarheid is zorgvuldig bewaakt. Het comfort van de gebruiker heeft bij elk voorstel centraal gestaan. Een tijdige doorrekening van de maatregelen heeft verrassingen achteraf voorkomen.

Facts and Figures 
Opdrachtgever: Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond
Architect: DeRoon|VanEs Architecten
Installatie advies: M3O technisch management & advies
Duurzaam Bouwen adviseur: Vertura
Constructeur: Zonneveld Ingenieurs

Meerr informatie DeRoon|VanEs Architecten

Deel dit artikel

permalink