Energieneutrale wijk Duinstrip

De Duinstrip is een gezichtsbepalend onderdeel in de herontwikkeling van Duindorp, gelegen direct achter de duinen van Scheveningen. Eén van de doelen van de grootschalige vernieuwing in Duindorp was het creëren van een energieneutrale wijk.

Het ontwerp van ‘De Duinstrip’ bestaat uit een reeks woongebouwen waarmee Duindorp vanaf de zeezijde een nieuw silhouet krijgt. Negen woonblokken ontworpen door twee architectenbureaus - Steenhuis Bukman Architecten en Henk Döll – wisselen elkaar af.

Zeewaterwarmtecentrale
Voor de energievoorziening is gebruik gemaakt van de warmte van het zeewater m.b.v. een zeewaterwarmtecentrale, een primeur in Europa. Het zeewater wordt opgepompt en doorgesluisd naar de zeewaterwarmtecentrale.

In de winter onttrekt de warmtewisselaar in de centrale warmte aan het zeewater en geeft deze af aan een gesloten waterstelsel voor de woningen in Duindorp. In de zomer vindt het omgekeerde proces plaats en zorgt de centrale voor koeling.

Dit project heeft in december 2009 de Publieksprijs van de Nieuwe Stad Prijs gewonnen. Uit het juryrapport: “De zeewaterwarmtecentrale is een geweldig innovatief ontwerp. De energiekosten zijn laag gehouden waardoor het voor voormalige bewoners ook aantrekkelijk was terug te keren…… Het overleg met de wijk heeft geleid tot een oplossing waar Den Haag trots op mag zijn”

In de gebruikte kleuren en materialen is gezocht naar een harmonieuze aansluiting op het duinlandschap.

Deel dit artikel

permalink